ref: refs/heads/v3.0

2023 Doğum Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

2019 doğum parası için gerekli evraklar, doğum yardımını alma şartları, başvuru işlemleri, ücret ve hesaplama konusunda bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

2023 Doğum Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
11.04.2019
A+
A-

Doğum parası almak için istenen belgeler 2023 yılında da devletin belirli şartlar altında doğum parası alma hakkı kazanan aile bireylerinden talep edilmeye devam ediyor. Çocuk parası olarak da adlandırılan bu sistem ile milyonlarca aileye doğum masraflarında kullanılması adına yardım yapılıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmaları neticesinde başlatılan doğum parası yardımı ile 2015 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her aile bireylerine maddi destek sağlanmaktadır.

Çocuk Doğum Parası

Devlet tarafından verilen çocuk doğum parası; Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 15 Mayıs 2015 tarihinde çıkarılan 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4. Maddesi ile yürürlüğe geçirilen bir hizmettir. Sosyal devlet anlayışı gereği söz konusu tarihten sonra doğan her çocuk için belirli bir miktar para yardımı yapılıyor. Ancak bu yardımlardan faydalanabilmek için devlet, birtakım şartlar öne sürüyor. Bu şartları karşılayan aile bireyleri 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocukları için ayrı ayrı çocuk doğum parası adı altında maddi destek alabilirler. Bu konuda; kimler çocuk doğum parası alabilir, çocuk doğum parası almak için gerekli şartlar nelerdir gibi birçok önemli bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Doğum Parası Ne Kadar 2023

Doğum parasının tutarı 2023 yılında da geçtiğimiz yıllardaki tutarlar ile benzerlik gösteriyor. Geçen sene ile aynı tutarda kalan çocuk doğum parasına yakın bir dönemde zam yapılması bekleniyor. Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın mevcut şartlar altında belirlemiş olduğu çocuk yardımı şu şekildedir:

  • 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan ailenin 1. çocuğu için 300 TL
  • Söz konusu tarihten sonra doğan ailenin 2. çocuğu için 400 TL
  • Bu tarihten sonra dünyaya gelmiş, ailenin 3. ve 3’ten sonraki her bir çocuk için 600 TL

Görüldüğü üzere sınır olarak belirlenmiş tarihten sonra doğan her bir çocuk için farklı farklı maddi yardımlar yapılıyor. Söz konusu çocuk doğum paraları ile ailelere destek için başlatılan bu hizmetten yararlanmak ve doğum parası alabilmek için yerine getirmeniz gereken şartları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Doğum Parası Hesaplama 2023

Doğum parası hesaplama işlemleri 2023 yılında; Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar dâhilinde yapılmaktadır. Buna göre, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her ilk çocuğa 300 TL doğum parası verilir. Bu tarihten sonra ikinci bir çocuk doğurduğunuz takdirde 400 TL daha maddi yardım alabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bu şekilde iki evlat dünyaya getirmiş olan aileler, toplam 700 TL’lik yardım alma hakkında sahip olabilirler. Ancak doğum parası almak için gerekli şartları yerine getirmeleri gerekir. Aksi halde bu şekilde devletin sunduğu maddi destek hizmetinden yararlanmaları söz konusu olamaz.

SGK Çocuk Parası Nasıl Alınır?

SGK çocuk parası almak için yapılması gerekenler, başta 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğmuş bir çocuğa sahip olmak ile başlar. Söz konusu tarihte bir çocuk dünyaya getirmiş ancak doğum parası maddi desteğinden yararlanmadıysanız iş işten geçmiş değildir. Hâlâ devam eden bu hizmetten faydalanıp hakkınız olan çocuk parasını elde edebilirsiniz.

Ancak söz konusu doğum parası desteği belirtilen tarihte doğum yapan her anneye veya doğan çocuğun babasına verilmemektedir. Dolayısıyla anne ve babanın birtakım şartları sağlaması gereklidir.

Belirlenen 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmiş olan çocuklarınızın doğum parasını almak için öncelikle bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na şahsen müracaat etmeniz gerekir. Ardından sizden başvurunuz sırasında talep edilen birtakım belgeler olacaktır. Dolayısıyla yazımızın devamında bulacağınız doğum parası almak için gerekli evrakları tamamlayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmaya gitmeniz süreci daha da hızlandıracaktır.

Doğum Parası Almanın Şartları Nelerdir?

Doğum parası almak için istenen şartlar; Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şu şekilde açıklanmıştır:

  • TC. vatandaşı olmak (anne ya da babadan en az birinin)
  • Doğum yapan annenin kendisinin veya kendisi çalışmıyor ise kocasının Sosyal Sigortalar Kurumu ya da BAĞ-KUR’a bağlı olarak çalışıyor olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması şarttır.

Dolayısıyla anne ya da babadan en az birinin T.C vatandaşı olarak sigortalı bir şekilde herhangi bir işte çalışıyor olması aranan temel şarttır.

Doğum Parası İçin Gerekli Evraklar

Doğum parası almak için gerekli olan belgeler, yine Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şu şekilde kamuoyuna açıklanmıştır:

  • Doğumun başarılı bir şekilde yapıldığına dair hastaneden alınması gereken sağlık raporu (devlet ne yazık ki doğum sırasında hayatını kaybeden bebekler için doğum parası yardımında bulunmuyor.)
  • Çocuğa ait çıkarılan doğum belgesi
  • Eğer çıkarılmışsa çocuğun T.C nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Annenin T.C nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Çocuk parası başvuru dilekçesi

Doğum Parası Başvuru

Doğum parası almak için başvuru yapmak gereklidir. Dolayısıyla belirlenen 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra dünyaya gelen çocuklar için otomatik olarak doğum parası desteği yapılmamaktadır. Bu hizmetten yararlanmak için yukarıda bahsettiğimiz şartları sağlayan anne veya babanın ilgili kuruma giderek bizzat doğum parası başvurusunda bulunması gerekir. Öte yandan söz konusu şartları sağlayan fakat çocuğu için doğum parası talebinde bulunmamış aile bireyleri için de bu yardımdan yararlanmaması için hiçbir sebep yoktur. Dolayısıyla henüz başvuru yapmamış aile bireyleri de hemen yetkili kuruma giderek başvuru işlemlerini başlatabilirler.

Doğum Parası İçin Nereye Başvurulur?

Doğum parası almak için başvurulması gereken kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Bu nedenle doğum parası başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşların bulundukları ildeki SGK’ya bizzat gitmeleri şarttır.

Çocuk Parası İçin İnternetten Başvuru

Çocuk parası için internet üzerinden başvuru işlemleri henüz hizmete açılmamıştır. Dolayısıyla doğum parası almak isteyen aile bireylerinin başvurulması gereken yerler olan Sosyal Güvenlik Kurumları’na gitmeleri gerekiyor.

Çocuk Parası Başvuru Dilekçesi

Doğum parası için gerekli olan başvuru dilekçesi, Sosyal Güvenlik Kurumları’ndan temin edilebilir. Dilekçenin yazımında çok önemli olan bir kural yoktur. Sadece SGK’ya hitaben dünyaya gelmiş olan çocuğunuz için doğum parası talep ettiğinizi bildirmeniz yeterlidir.

Çalışmayan Anneye Doğum Parası

Çalışmayan annelerin doğum parası alması için belirlenen koşul, babanın SSK’lı ya da BAĞ-KUR’lu olarak sosyal güvencesinin olmasıdır. Eğer anne ya da baba da çalışmıyor ya da sosyal güvencesi olmadan çalışma hayatına devam ediyor ise doğum parası alma hakkına sahip değildir.

SSK’lı Babaya Doğum Parası

SSK’lı babanın doğum parası alması için yukarıda belirttiğimiz gibi doğum yapan annenin sigortalı olarak çalışmıyor olması gereklidir. Öte yandan annenin doğum sırasında hayatını kaybetmesi gibi bir durum söz konusu olursa da SSK’lı baba, çocuğu için gerekli şartları sağladıktan sonra doğum parası desteğinden yararlanabilir.

Doğum Parası Sorgulama

Doğum parası sorgulama işlemleri, doğum parası başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığı hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için hizmete açılmış bir sistemdir. Buna göre doğum parası desteği için başvuruda bulunan anne veya baba internet üzerinden taleplerinin olumlu ya da olumsuz sonuçlandığını görüntüleyebilirler.

E-Devlet Çocuk Doğum Parası Sorgulama

Çocuk doğum parası sorgulama e-Devlet hizmetleri ile kolaylıkla yapılabilir. Başvuruda bulunan anne ya da baba kendi T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra “Doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama” hizmetine giriş yapması gerekir. Söz konusu ekranı görüntüleyebilmek için ana sayfada bulunan arama çubuğuna bu hizmetin adını yazıp arama yapabilirsiniz.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum parası yatış tarihi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla doğum parası desteklerinin yatırılma tarihi ile ilgili kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak başvuru işlemlerinin onaylanmasından sonra en geç 30 gün içinde doğum parasının ilgili kişinin hesabına yatırılmış olması gerekir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.