Bloke Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar
Nakit teminatlı kredi kartı veren bankalar kredi notu düşük olan, yasal takibe düşen veya icradan çıkmış kişiler için kredi alabilecekleri yerlerdir. Bankalar kullanıcılara kredi veya kredi kartı gibi hizmetlerini sunarken risk analizi yapmaktadırlar. Yapılan risk analizine göre kişi eğer çok riskli çıkarsa kredi kartı alamayacaktır. Bu durumda olan kişiler nakit blokeli kredi kartı seçeneği bulunan bankalardan anında kredi kartı çıkarabilir. Bloke teminatlı kredi kartı çıkarabileceğiniz bankalar şu şekildedir;
- TEB
- Ziraat Bankası
- Garanti BBVA
- DenizBank
- QNB Finansbank
- Kuveyt Türk Bankası
- Albaraka Türk
- Fibabanka
- ING Bank
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Nedir?
Nakit teminatlı kredi kartı, bankaya yatırılan mevduatın bloke edilerek verildiği bir kredi kartıdır. Kart almadan önce bloke teminatlı kredi kartı alacak kişinin bankaya bir mevduat güvencesi vermesi gerekir. Mevduat hesabı açılarak yatırılan para sonrası kredi kartı verilen teminata göre çıkarılır. Kullanım olarak diğer kredi kartlarıyla aynıdır. Yani teminat bloke ettirerek çıkarılan kredi kartında da alışverişleri taksitli yapma, puan kazanma imkanları bulunur.
Neden Bloke Teminatlı Kredi Kartı Çıkarılır?
Nakit blokeli kredi kartı çıkarma kredi kartı notu düşük olduğu için kullanılır. Çekilen kredi veya kredi kartı ödemelerinde yaşanan sorunlardan dolayı takibe giren veya icralık olmuş kişilerin kredi notları düşer. Kredi notu düşük olanlara bankalar tarafından kredi ve kredi kartı verilmez. Kredi kartı olmayanlar ve bankalara başvurmalarına rağmen kredi kartı çıkaramayanlar bu yolla kredi kartı sahibi olabilirler. Yatırdıkları paraya koyulan bloke sonrası verilen kredi kartı sayesinde hem kredi kartı kullanabilir hem de ileriki süreçte kredi kartı almanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Başvuru Süreci
Teminatlı kredi kartı almak için başvurunun şubeye giderek yapılması gerekir. Çok yaygın kullanımı olmadığından bu tip bir başvuruyu online veya telefonla yapmak mümkün değildir. Blokajlı kredi kartı başvuru süreci şu şekildedir;
- Mevduat hesabı açmalısınız. Dilerseniz vadeli mevduat hesabı açarak vade kazancı da sağlayabilirsiniz.
- Bloke teminatlı kredi kartı başvurunuzu şubeye giderek yapmalısınız.
- Banka tarafından incelemeler yapılarak hali hazırda bir yasal takibiniz veya icranızın olup olmadığına bakar.
- Eğer böyle bir durum yoksa bloke olarak verdiğiniz tutarın en fazla tamamı olacak şekilde kredi kartı çıkarmanıza izin verecektir. Genellikle bu oran %75 ila 80 arasındadır.
Yukarıdaki adımları izleyerek bloke teminatlı kredi kartı veren bankalardan kredi kartı çıkartabilirsiniz. Ancak diğer bankaların kart verip vermediğini incelemeden bu yönteme başvurmakta doğru olmayacaktır. Çünkü bloke ettiğiniz parayı kredi kartı kullandığınız süre boyunca çekemezseniz. Diğer kredi kartlarında böyle bir durum yoktur. Bu yüzden herhangi bir bankadan kredi kartı alabiliyorsanız almanız daha iyi olacaktır. Aldığınız kredi kartının ödemelerini takip etmeniz ve zamanında yapmanızda önemlidir.
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Avantajları
Nakit blokeli kart almanın en önemli avantajı kredi notunu yükseltmesidir. Diğer avantajları da şu şekilde sıralanabilir;
- Kredi kartına sahip olabilir ve tüm imkanlarını kullanabilirsiniz.
- Düzenli ödemelerle kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Böylelikle bankalardan kredi kartı ve kredi alabilirsiniz.
- Birikim yapmanıza yardımcı olabilir. Dilerseniz mevduatınızı vadeliye koyarak da kazanabilirsiniz.
- İhtiyaçlarınızı taksitli almak için kredi kartınızı kullanabilir ve puan kazanabilirsiniz.
Bloke Teminatlı Kredi Kartı Dezavantajları
Blokajlı kredi kartı dezavantajları başında paranızı kullanmadan bankada kalması gerekmesidir. Diğer bloke teminatlı kredi kartı dezavantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Kredi kartı limiti yatırdığınız paraya göre belirlenir.
- Bankanın kart aidatı veya ücretleri konusunda itiraz şansınız olmaz.
- Kısa vadeli bir gecikmede bile hesabınızdaki mevduatınızdan borcunuz çekilir.
- Asgari ödeme seçeneği yoktur.
- Vadeli mevduatınızın bloke süresi kredi kartı borcunuza bağlı olduğu için çok taksitli alışverişten kaçınmanız iyi olacaktır.
Bloke Teminatlı Kart Limiti
Bloke teminatlı kredi kartı limitleri bankaya yatıracağınız teminat tutarı ile orantılı olacak şekilde artmaktadır. Genellikle ne kadarlık bir kredi kartı limiti istiyorsak bu limitin %10 fazlasını teminat olarak göstermeliyiz. Örneğin bankaya 5000 TL teminat yatırdınız. Banka bu 5000 TL’ye otomatik olarak bloke koyacak ve size vereceği kartın limiti 4000 TL ile 4500 TL arasında değişecektir. Size sunulan limit oranını bankanın yapacağı risk analizi sonuçları ile kredi notunuz değeri ele alınarak hesaplanmaktadır. Ancak genellikle bu yöntem kredi puanını arttırmaya yönelik olduğu için yüksek miktarda teminat blokesi yerine daha düşük miktarda teminat göstererek kredi kartı talep etmenizi tavsiye ederiz. 1000 TL ile 2000 TL arası göstereceğiniz teminat orta limitli bir kredi kartı sahibi olabilmeniz için yeterli olacaktır.
Teminatlı Kredi Kartı Kredi Notunu Yükseltir Mi?
Blok teminatlı kredi kartı kullanımı düzgün yapıldığı takdirde kredi puanınız yükseltecektir. Teminat göstererek elde ettiğiniz kredi kartı ekstre ödemenizi zamanından ve belirtilen tutarlar kadar yapmanız halinde kredi puanınız zamanla artacaktır. Kredi puanı her ne kadar çabuk düşse de tekrar yükseltmek ne yazık ki o kadar kolay değildir. Blok teminatlı kredi kartı tercih edenler çoğunlukla kredi notu düşük olup notunu tekrar yükseltmek isteyen kişilerden oluşmaktadır. Düzenli olarak kredi kartı kullanarak ve bankalar tarafından sunulan diğer finansal işlemlerden yararlanarak kredi notunuzu zamanlar arttırabilirsiniz. Ödemelerinizi gecikmesiz olacak şekilde 1 yıl boyunca düzenli olarak yaparsanız kredi notunuz istediğiniz seviyeye gelebilir.
Kredi Notunu Yükseltmek İçin Neler Yapılabilir?
Kredi notunu nasıl yükselteceğimizi daha iyi anlayabilmek için kredi notunu etkileyen etmenleri anlamak gerekir. Kredi notunu etkileyen etmenler ve etkileme oranları;
- Kredili ürün ödeme alışkanlıklarınızın %35’i
- Mevcut hesap ve borç durumunuzun %35’i
- Yeni kredili ürün kullanımlarınızın %11’i
- Kredi kullanma yoğunluğunuzun %10’u
- Diğer etmenler %9 olarak kredi notunuzu etkilemektedir.
Etkileyen unsurları gördüğünüze göre kredi notunuzu arttırmak için yapmanız gerekenlerde aslında ortaya çıkmakta. Öncelikle kredi kartı ve kredi ödemelerinizi zamanında ve eksiksiz şekilde yapmalısınız. Eğer kredi notunuz düşük olduğu için kredi kartı alamıyorsanız bloke teminatlı kredi kartı tercih ederek kredi notunuzu arttırmaya başlayabilirsiniz. Kredi kartlarınızdaki borcu olabildiğince azaltmaya çalışın. Kredi başvurusunda bulunmaktan kaçınmaya çalışın. Faturalarınızı otomatik ödeme talimatı vermekte kredi notunuzu arttıracaktır. Bunlara ek düzenli olarak Findeks üzerinden risk raporu alarak kredi notunuzdaki gelişmeleri takip ediniz.
Bloke Teminatlı Kart İptal Edilince Bloke Edilen Para Ne Olur?
Teminatlı kartın iptal edilmesi işlemini sadece kredi notunuz yeteri kadar yüksek seviyeye geldiğinde yapmalısınız. Hali hazırda zorla aldığınız teminatlı kredi kartınızı kredi notunuz istediğiniz seviyeye ulaşmadan iptal ettirmeyiniz. Bankalar kredi puanınız iyi seviyeye geldiğinde otomatik olarak teminatınızı iptal etmemektedir. Bunun için kredi notunuzu belirli aralıklar ile takip ederek 1500 puanın üzerine çıktığında kartınızı iptal edebilirsiniz. İptal sonrası teminat olarak yatırdığınız parayı tekrar hesabınıza çekerek normal kredi kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.
Bankalar Neden Bloke Teminatı Verir?
Bankalar bloke teminatlı kart verme nedeni normal kredi kartı vermelerinden farklı değildir. Sonuçta sizin teminat olarak verdiğiniz ücretten daha düşük limitli bir kredi kartı size verilmektedir. Bloke teminatlı anında kredi kartı veren bankalar hem size kredi kartlarını kullandırarak kar sağlamakta hem de vermiş olduğunuz teminatı işleterek fayda sağlamaktadır. Size verilen kredi kartı limiti de yatırdığınız tutardan daha düşük olduğu için banka hiçbir şekilde riske girmeden kar sağlayabilmektedir.