ref: refs/heads/v3.0

İslami kredi çeşitleri

İslami kredi çeşitleri içerisinden size en uygun finansman desteğini bularak faizsiz, haram olmayan kredi türüne başvuru yapabilirsiniz. İslami usullere uygun kredi imkanı tanıyan katılım bankalarının sunduğu finansman desteklerini ve şartlarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.

İslami kredi çeşitleri
17.08.2015
A+
A-

İslami yöntemler ile alınabilecek krediler bazı bankalar tarafından sağlanmaktadır. Kredilerin faiz oranları uygulamasından dolayı birçok kişi bu kredileri çekmek istemiyor. Fakat bankalar İslami geleneklere uygun kredileri müşterilerine verebiliyor. Katılım bankaları tarafından İslami düzene göre sağlanan krediler de birbirilerinden farklıdır. İslami kredi çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Murabaha,
  • Mudarebe,
  • Muşaraka,
  • Kiralama,
  • Selem ve istisna,
  • Teverruk,
  • Sukuk.

Murabaha Nedir?

Murabaha ne demek sorusunun cevabı emek ile sermaye ortaklığının yapılmasıdır. Bir başka değişle bir malı alıp vadeli satmaktır. Bunda sermayenin tamamı banka tarafından sağlanır. Müşterinin ortaya koyduğu şey ise emeğidir. Murabaha ile baştan kâr payına anlaşılır daha sonrasında işten elde edilen kazanç başta anlaşılan oranlara göre dağıtılır. Bu da İslam Hukukuna uygun bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Mudarebe ve Muşaraka Arasındaki Fark Nedir?

Muşaraka ve mudarebe farkı sermaye koyan kişilerdir. Mudarebede taraflardan yalnızca birisi ortaya semaye koyar. Diğeri ise emek ortaya koyar. Bu şekilde bir ortaklığın oluşması mudarebe olarak adlandırılır. Muşaraka ise her iki tarafından da sermayeye katıldığı ortaklıktır. Bunun dışında Muşarakada her iki taraf hem sermaye hem de emek de ortaya koyabilir.

İslam Hukukunda Yer Alan Akit Olarak Karz-ı Hasen

İslami hukukuna uygun karz-ı hasen de bazı bankalar tarafından sağlanan İslami kredi çeşitlerinden birisidir. Bu yöntem ile banka tarafından alınan borcun aynı miktarda geri ödenmesi sağlanır. Bunda herhangi bir faiz uygulanmaz. Kredi kartlarından alınan nakit avanslar bu yönteme girmektedir.

Kiralama Yöntemiyle Finansal Kaynak Sağlama

Kiralama yoluyla kredi alma da yine İslami hukuk çerçevesinde başvurulabilecek bir yöntemdir. Bu yöntem icare ya da leasing olarak da adlandırılmaktadır. Bankalar bu yolla bazı malzemeleri kiralar bu kira geliriyle de müşterilerine finans sağlar. Bu yöntem ile banka ve müşteri arasında kira sözleşmesi yapılır. Kiralama yöntemi aynı zamanda faizsiz bankacılıktır.

Sukuk Yöntemi

İslami bankacılık olarak sukuk son dönemde oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntem faizsiz sabit getiri sağlayan bir yoldur. Sukuk İslami hukuka uygun olduğu için körfez ülkelerinde de çok kullanılmaktadır. Sukuk satın alan kişilere bankalar tarafından sabit bir ödeme yapılır. Bu yöntem de bir faiz içermez. Bu sukuk ihracı devlete bağlı kuruluşlarından yapılabildiği gibi farklı gayrimenkul, enerji şirketleri aracılığıyla da sağlanabilir.

İslami Uygulama Olarak Teverruk

Teverruk yöntemi ile finansal destek İslami değerlere bağlı bir kazanç arayan kişilere gösterilebilecek yöntemlerden birisidir. Bu yol ile bir mal taksit ile satın alınır. Daha sonrasındaysa peşin fiyata satılır. Bu yöntem aynı zamanda ihtiyaç kredisine de bir çözümdür. Kredilerde faiz uygulamasına gidilir. Muhafazakar kişiler de bu faiz oranlarını istemezler. Bu kredilerin alternatifi arayan kişiler teverruku gönül rahatlığıyla başvurabilir.

Selem ve İstisna

İstisna ve selem ile İslami finansal destek alınabilmesi de mümkündür. Selem ile bir mal satın alınır. Daha sonrasında bu malın satışı için beklenir. Bu satıştan da elde edilecek gelir kişiler adına finans desteği sağlar. Satın alınan malın hemen satılması faizi de ortaya çıkarabilir. Ancak içerisinde bazı riskler de barındıran seleme başvurmadan önce bankaya danışılmasında yarar vardır.

İstisna ise ortada henüz bir mal yokken satış yapılması anlamına gelir. Genellikle konut projelerinde maketten satın alımlar bu yöntem ile yapılır. Bunun için müşterinin belirli miktarda peşinat ödemesi gereklidir. Geri kalanlar ise taksitlendirilir.

İslami Kredi Veren Bankalar

Hangi bankalardan İslami krediler alınabilir sorusunun cevabı katılım bankalarıdır. Bankalar kredi verirlerden geri ödemelerde faiz oranları uygular. Katılım bankalarının bu bankalardan farkı ise faiz yerine kâr payı uygulamasıdır. Bankaların ortaya koyduğu projelerin kazancı yüksek ise kazançta yüksek olur. Fakat kazanç düştüğün de kâr payında da düşüş yaşanır. İslami kredi almak isteyen kişilerin başvurabileceği adreslerden bazıları şu şekildedir:

  • Albaraka Türk Katılım Bankası,
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası,
  • Ziraat Katılım,
  • Vakıf Bank Katılım,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası.

Faizsiz Kredi Çekmenin Yolları

Krediyi faizsiz alma yöntemleri arasında katılım bankalarına başvurmak vardır. Bu katılım bankaları kâr payı uyguladığı için kredi kullandırımında da geri ödemelere faiz eklemez. Bunun için ilk olarak hangi katılım bankasının hangi kredi çeşidine başvurulacağına karar verilmelidir. Daha sonrasında banka şubelerine giderek kâr paylı finansal desteklerden yararlanabilmek için başvuru da bulunulabilir.

[benzeryazi pid=1179]

Katılım Bankası Finansman Çeşitleri

Finansman türleri bankaların verdiği krediler ile çok benzerlik göstermektedir. İslami şartlar arayan kişiler bankaların kredileri yerine katılım bankaların finansman çeşitlerine başvurabilir. Katılım bankası finansmanları arasında yer alanlar şu şekildedir:

  • İhtiyaç finansmanı,
  • Tüketici finansmanı,
  • Konut finansmanı,
  • Taşıt finansmanı.

Ziraat Katılım Bankası Kar Payı Oranlı Kredisi

Faizsiz kredi için Ziraat Katılım Bankası en sık başvurulan adreslerden birisidir. Ziraat Bankası ile katılım bankası arasında bazı farklar bulunuyor. Bu farklardan bir tanesi de Ziraat Katılım Bankası’nın kâr payı oranlarıyla ile müşterilerine kredi vermesidir. Bu krediler aynı zamanda faizsiz kredi olarak de geçmektedir. Bundan dolayı da kredide faiz oranı istemeyen özellikle muhafazakâr kesim bu katılım bankasına sıklıkla başvurur.  Ziraat Katılım Bankası 100 bin TL’ye kadar faizsiz konut kredisini sağlıyor. Bu kredi için de 120 aya kadar vade seçeneği banka tarafından sunuluyor.

Kuveyt Türk Faizsiz Kredi

Kuveyt Türk İslami kredi arayan kişilere faizsiz krediler sunuyor. Kâr payıyla geri ödeme talep eden Kuveyt Türk, konut, taşıt ya da farklı ihtiyaçlar için finansman desteğini müşterilerine veriyor. Bu finansmanları hesaplamak isteyen kişiler Kuveyt Türk’ün internet sitesi üzerinden hızlı bir şekilde bu destekleri hesaplayabilirler.

Halkbank’ın KOBİ’lere Özel Kredisi

KOBİ’lere sıfır faizli kredi Halkbank’tan esnaf müşterilerine sağlanmaktadır. Esnafsanız ve faizsiz bir kredi almak istiyorsanız Halkbank’ın KOBİ’lere özel kredisine başvurabilirsiniz. Esnaf ve sanatkarları desteklemek amacıyla bu kampanyayı düzenleyen Halkbank yüzde 100 faiz indirimi uyguluyor. Bu durum da özellikle gençlerin kaybolmaya yüz tutan meslek dallarına yönlendirilmesini sağlıyor. Bu krediyle ilgili detaylı tüm bilgi de Halkbank’ın internet sayfasında yer alıyor.

Albaraka Türk Katılım Bankası Kredisi

Kar payı ile kredi Albaraka Türk Katılım’dan müşterilerine sunulan fırsatlardan birisidir. Konut kredisi ya da ihtiyaç kredisi almak isteyen fakat faizden dolayı bu kredilere başvuramayan kişiler için en doğru adreslerden birisi Albaraka Türk Katılım Bankasıdır. Kâr payıyla hem konut kredisi hem de ihtiyaç kredisi veren Albaraka Türk Katılım Bankası, 120 aya kadar vade seçeneği de müşterilerine sağlıyor. Bu kredilerin tutarı 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Vakıf Katılım Kredisi

Vakıf Katılım faizsiz kredi için pek çok kişinin başvurduğu adreslerden birisidir. Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım’da olduğu gibi 120 ay vadeli 100 bin TL’ye kadar kredileri müşterilerine sağlıyor. Vakıf Katılım’ın kredi çeken müşterilerinden talep ettiği kâr payı 2020 yılında 2,50 olarak belirlenmiştir. Bu oran diğer katılım bankalarına oranla biraz daha yüksektir. Fakat yine de Vakıf Katılım Bankası’ndan da bilgi almak İslami kredi arayan kişiler için faydalıdır.

Yorumlar

  1. Özkan dedi ki:

    Katılım bankaları aldıkları sizin beğindiğiniz almak istediğiniz malı alıp size vadeli bir şekilde satıyor. buraya kadar herşey caiz. Ancak kalkıp bu işlemler için sizden dosya talep ediyor. Dosya masrafıda faizdir. Bu nedenle almış olduğunuz ev veya arabaya faiz bulaşmış oluyor. Faizin adını dosya masrafı koymuşlar bir islamı banka, katılım bankası diye millete kılıf uyduruyorlar.

  2. süleyman dedi ki:

    kimse gitmeyecek “ihtiyaçta olsa varıp” o zıkkım bankadan kuruş almayacagız görün ozaman hayat nasıl düzelir benimde borcum var icralıgım allahım yar ve yardımcımızolsun .s.a

  3. süleyman dedi ki:

    banka degilmi kardeşim allah bildigi gibi yapsın insanları aile saadetini bozup kendilerine baglıyorlar esirsin nasıl yaşam nasıl hayat” onlarca insanın hayatı mahvoluyor kimse dur demiyor” arap ülkelerinde kuveytte sıkıyorsa halkı banka esir alsın bu ülkede bankanın elinde yönetim allah cümleyi kurytarsın “bu bankalardan dua edelim birbirimize ölün olsa ölün var demezler alacagını alır esirsin tek kelimeyle allahım bu güne kadar faizin içinde kaldık harama uyduk mevlam bu saatten sonra borcumuzu ödeyip faize bankaya bulaştırmasın

  4. Eren mehmet dedi ki:

    Git kuveytturkden bi basvuru yap bakim kac oran cikacak faizi en fazla faiz alan bankadar kuveytturk