ref: refs/heads/v3.0

Kartel Oluşturan 12 Banka Dava Dilekçesi Örneği

Kartel Oluşturan 12 Banka Dava Dilekçesi Örneği

Kartel oluşturan 12 bankaya 3 kat tazminat davası açma

Ülkemizde faaliyet gösteren 12 bankanın birleşerek kartel oluşturmasıyla hepsinin aynı anda hareket ederek faiz oranlarını yukarı çekmesinin tespitini yapan Rekabet kurulu bankalara ceza kesti ve 13. daire 2015/2545 ilgili Danıştay kararı ile cezaya onay geldi.

Buna göre 21.08.2007 ve 22.09.2011 tarihleri arasında aşağıda isimlerine yer verdiğimiz 12 bankadan herhangi bir kredi, kredi kartı ve kamu mevduat hizmeti alanlar İlgili mahkemelere başvurarak 3 katı tazminat davası açarak taraflarına yansıtılan yüksek faizden doğan alacaklarını 3 katı olarak tazmin edebilecekler.

Kartel nedir?

Kartel oluşturan yani bankaların birbirleri ile rekabetlerinin ve rekabetlerini devam ettirmelerinin artık zararlı olmaya başladığı noktada ortak çıkarlarına ters düşen rekabeti önlemek amacıyla aralarında yaptıkları anlaşmalardan doğan zararlarını tüketiciye yansıması sebebiyle tüketicilerinde kartel karşısında haklarını alabilecekleri tazminat davalarının nasıl açıldığını yazımızda anlattık.

12 bankadan kredi alanlar dava açabilecek

Ülkemizde Rekabet Kurulu’nun 08 Mart 2013 tarihli tespit ile tarafından yukarıda ismini verdiğimiz 12 bankanın 21.08.2007 ve 22.09.2011 tarihleri arasında kamu bankaları için ayrıca kamu mevduatı, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde kartel  yani uyumlu uzlaşma uyumlu eylem oluşturdukları tespit edilmiştir. 12 bankanın müşterilerinin zarara uğratıldığı ve bankalarında uyguladıkları yüksek faiz oranları ile fazladan ve haksız kazanç elde ettikleri hukuken de ispatlanmıştır.

Bu şekilde kartel oluşturdukları Rekabet kurumu tarafından tespit edilen bu 12 bankalardan birinde eğer sizde 21.08.2007 ile 22.09.2011 tarihleri herhangi birisinden mevduat, kredi ve kredi kartı hizmeti almış iseniz, 3 kat tazminat davasını açma hakkını kazanmış olacaksınız.

Bankaların biraraya gelerek tekelleşmelerinden doğan ve istenmeyen bir durum olan kartel oluşturan bankalara tazminat davası nasıl açılır hükümet tarafından da istenmeyen bir durumdur. Rekabet kurulu tespit edilen ve kartel oluşturan bankalara karşı hukuki yolla nasıl mücadele edilir isterseniz yazımızda bu konuya açıklık getirelim.

Öncelikle hangi bankaların kartel oluşturduklarına bir bakalım. Hangi bankalar kartel oluşturmuş ve dava başvuru dilekçesi örneği nasıl ayrıntılarına bakalım.

Kartel oluşturan bankalar

Kartel oluşturduğu Rekabet kurulu tarafından tespit edilen 12 banka aşağıdaki gibidir;

  1. Akbank T.A.Ş. (AKBANK),
  2. HSBC Bank A.Ş. (HSBC),
  3. Denizbank A.Ş. (DENİZBANK),
  4. ING Bank A.Ş.(ING),
  5. Finans Bank A.Ş. (FİNANSBANK),
  6. Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB),
  7. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARANTİ), (Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş.(GÖSAŞ) ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. (GKFD) )
  8. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.(ZİRAAT)
  9. Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB)
  10. Türkiye Halk Bankası A.Ş. (HALKBANK),
  11. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKIFBANK),
  12. Türkiye İş Bankası A.Ş. (İŞ BANKASI),

3 kat Tazminat davasını kimler açabilir?

Kartel yani 3 kat tazminat davasın;ı kartel oluşturduğu tespit edilen bu 12 bankadan birinde verilen tarihler arasında kredi, kredi kartı mevduat hizmeti almış olan tüketiciler, tacirler ve Kamu kurumları açabilirler.

Kartel davaları nereye açılır?

Dava açmaya hak kazanan tüketici, tacir ve kamu kurumlarının tazminat davası açacakları yerler değişiklik göstermektedir. Buna göre kişi ve kuruluşlara göre değişiklik gösteren dava yerleri;

Tüketiciler; Tüketici mahkemelerine yapacakları başvurular ile kendilerine doğan zararların tazmini için dava açabilirler

Tacirler; yine  Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunarak 3 kat tazminat davasını açabilirler.

Kamu kurumları; 3 kat tazminat davası olan kartel davalarını Asliye Hukuk mahkemelerinde açmaları gereklidir.

3 kat tazminat davası nedir? nasıl açılır?

Tüketiciler 2007 ve 2011 yılları arasında kartel uygulan bu 12 bankadan çektikleri kredilerden, kullandıkları kredi kartlarından veya mevduat hesaplarından doğan zarar miktarlarının ne kadar olduğunu tam olarak hesaplayamıyor ve zararın kendilerine ne kadar yansıdığını bilemiyorlarsa bu hesaplamaların uzman bilirkişiler tarafından yapılarak hesaplanacağından açılacak 3 kat tazminat davalarının belirsiz alacak davası olarak açılması bu konuda önemli bir noktadır. Kartel davaları zor ve dikkat edilmesi gereken birçok usulu olduğu için avukata danışmalı, davada yalnız hareket etmek yerine mutlaka bir hukuki danışmanlık hizmetini talep etmelidir.

Kartel davası mahkemeye dilekçe ile başvuru

12 bankaya kesilen kredi cezası nedeniyle tüketici, tacir ve kamu kurumlarına dava yolu açıldı. Dava açmak isteyenler açacakları 3 katı tazminatlarında başvuru dilekçelerinde bu noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.

Başvuru ve dava dilekçesinde bulunması gereken detaylar; Açılacak olan davalar da dilekçe ile başvuru yapıldığından başvurusu ve dava dilekçesinde ‘ 4054 sayılı Kanun’un 58. maddesi gereğince zararın 3 katı kadar tazminat’ talebini yapılmalıdır. Mutlaka bu talep yapılmalı mahkeme bu taleplerle değerlendirildiğinden ilgili talepte bulunmayan dilekçeler için sadece doğan zarar miktarının karşılanması hükmüne varılacak, 3 katı olarak tazminat bedeli hesaplanmadan tarafınıza ödenecektir. 3 katı tazminat talebinde bulunmak bu konuda atlanmaması gereken ve dava dilekçesinde mutlaka yazılması gereken taleptir.

Kartel Oluşturan Bankalara Dava Dilekçesi Örneğine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

12 bankaya kesilen cezanın Danıştay tarafından onanması ile tüketiciler ilgili mahkemelere bağlantıda bulunan dilekçe ile başvuruda bulunarak kredi/ kredi kartı/ mevdut kullanan tüketiciler zararlarının karşılanmasını talep edebilecekler.

Kartelden dolayı banka müşterilerin zararları ne kadar?

2007 ve 2011 tarihleri arasında serbest piyasada uygulanan faiz oranlarının dışına çıkılarak 12 banka tarafından daha yüksek faiz oranları ile kredi  kullanan tüketicilerin zararları ise şöyle;

12 bankadan herhangi birisinde 2007 ve 2011 yılları arasında konut kredisi alanların 15 baz puanlık (0,15),

Konut kredilerinde; çekilen konut kredisi tutarının % 38’i kadar tazminat kazanma hakkına sahipsiniz.

Kartel uygulayan bu 12 bankadan birinden yüksek faizli ihtiyaç kredisi alanların 10 baz puanlık (0,10),

Bu 12 bankadan yüksek faizli verilen taşıt kredisi alanların 5-20 baz puan arasında (0,5-0,20) bir kartel uzlaşması (ortak faiz artırımı)söz konusudur.

Konut kredilerinde; çekilen konut kredisi tutarının % 38’i kadar tazminat kazanma hakkına sahipsiniz.

İhtiyaç kredilerinde; çekilen kredi tutarının asgari % 7’si tutarında Tazminat kazanabilirsiniz.

Taşıt kredilerinde; Çektiğiniz kredi tutarının % 12’si kadar tazminat kazanabilirsiniz,

Kamu kurumlarının aldığı Mevduat ve o yıllarda verilen kredi kartları ile diğer kredi ürünlerinden  uygulanan faizlerde ise henüz net bir tespite varılamamıştır. Uzman bilirkişi ve avukatlara danışarak tarafınıza yansıtılan faiz zararlarının tazmini için ilgili mahkemeler başvuru yaparak 3 katı kadar tazminat davası açabilirsiniz.

3 kat tazminat davasından ödenecek harç ve masraflar

Tüketiciler 3 kat tazminat davalarını açarken ödemeleri gereken harç ve masraflara tabi tutulmamaktadır. Tüketiciler söz konusu davalarında sadece gider avansı ödeyerek dava açabilecektir. Masrafsız ve harçsız olarak açılabilen kartel davası zorlu bir süreç olduğu için mutlaka Tüketici Hukuku alanında uzman avukatlar ile çalışarak bu davayı birlikte yönetmeniz son derece önemlidir. Avukatınızdan ve neler yapmanız gerektiği ve doğacak ek masrafları asgari değer üzerinden nispi harç miktarlarının ne olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kartel davasında zaman aşımı ne kadar?

2007 yılı ve 2011 yılları arasında kullandırılan kredi, kredi kartı ve mevduat hizmetleri müşteriler ve bankalar arasında yapılan sözleşme ilişkisi ile ilgili olduğundan söz konusu davada sizde on yıllık zamanaşımı hakkından yararlanacaksınız.

Bankalar söz konusu davalar ile ilgili iki yıl haksız fiil ve beş yıl dönemsel edimler gibi zaman aşımından yana olarak bunu savunacaklardır. 2 yıllık veya 5 yıllık zaman aşımını ne kadar savunsalar da bankaların bu savunmaları mahkemelerin nezdinde dikkate alınmamaktadır. Tüketiciye tanınan 10 yıllık zaman aşımı hakkında yararlanarak davaları  bu 10 yıl içinde istediğiniz zaman açabileceksiniz.

2007 yılı başlangıç olarak kabul edildiğinden 2007 de çekilen krediler ve mevduat hesapları için de zaman aşımı 2017 yılı olacaktır. Bu tarihte 21,08.2017 tarihinde size tanınan zamanaşımının tarihi dolacak olup tüketiciler bu tarihe kadar 3 katı tazminat davasını bankalara karşı açabilecekler.

Yine aynı şekilde son tarih olan 2011 yılı içinde kredi ve mevduat hizmeti alanlarında zaman aşımı hakları 2021 tarihinde dolacaktır. 22.09.2011 yılı son tarih kabul edildiğinden tüketiciye tanınan 10 yıllık zaman aşımı hakkı aynı tarihte 2021 yılında son bulacaktır Tüketiciler bu nedenle aldıkları hizmetlerin tarihlerini tam olarak bilmeli ve zaman aşımlarını ona hesap etmelidir.

Yorumlar

  1. burak dedi ki:

    Yeni gelen danıştay kararı ile yapacağımız başvurunun akıbetinde bir değişiklik olur mu ve aynı bakadan farklı tarihlerde kullanılan on ayrı kredi için ayrı ayrı mı başvuru yapmam gerekecek.?

  2. Özgür PAMUKCU dedi ki:

    Çekmiş olduğunuz iki krediniz içinde bankaların faiz karteli oluşturmuş olduğu dönem içerisine girmektedir,iki krediniz içinde dava açılabilir.

  3. Abdülkadir dedi ki:

    Vakıfbank’tan 15/5/2011 yılında 120 ay vadeli iki ayrı konut kredisi kullanarak buna göre
    1- 142.500 TL
    2- 292.750 TL kredi kullandım
    İlkini bir müddet sonra satarak banka borcunu kapattım
    İkincisini ise halen aybeay 3.850 TL ödemekteyim
    Sorum şu ; kartele dahil,banka bana fahiş faizmi uyguladı . Gerek kapattığım kredi gerekse ödemekte olduğum kredilerle ilgili iki ayrı dava açmak hakkım var mı
    Yada 5 yıldır ödemekte olduğum kredi İle ilgili ihtarname çekerek “düzeltin”diyebilirim mi ?