Kullanılmayan Banka Hesapları
Kullanılmayan banka hesapları hakkında merak ettiğiniz işlem ücreti alınır mı, kapatılmazsa ne olur, kendiliğinden kapanır mı, zamanaşımı var mı gibi sorularınızın cevaplarını ve kapatılmamış hesaplarınızı hangi yollarla kapatabileceğinizi yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Bankalardaki hareketsiz hesaplar, birikim yapmak, kredi çekmek ya da bir bankadan maaş almak amacıyla insanların önce açıp, sonra açık unuttuğu ve artık kullanmadığı hesaplardır. Kullanılmayan hesaplar, pek çok insan onları unutsa da yıllar sonra sahiplerinin karşısına birikmiş hesap işletim ücretleri ya da içinde unutulmuş paralarla çıkabilir. Bunun olmaması için hesaplara dikkat edilmeli, kullanılmayan her hesap kapatılmalıdır.
Kullanılmayan Banka Hesaplarına İşlem Ücreti
Hareketsiz hesabın işlem ücreti konusu ilgili kanun maddelerince vatandaşa tebliğ edilmiştir. 1 Eylül 2013’teki son tebliğe göre hareketsiz hesaplardan ücret alınmadan en az 30 gün önce hesap sahibine haber verilecektir. Haber verildikten sonra müşteri isterse ücret ödemeden hesabı kapatabilecektir. Müşteri bankaya herhangi bir dönüş sağlamazsa banka, hali hazırda kullanılmakta olan hesaptan, hareketsiz hesabın işletim ücretini düşebilecektir. Bunun yanında çok uzun süre birikmiş hesap işletim ücretleri de, hesap tamamen kapanmadan müşterinin banka şubesine başvurması halinde faizsiz olarak hesap sahibinden temin edilir. Hesap sahibine ulaşılamaması durumda ise hesap işletim ücretleri faiz ve birikme ücretleri ile birlikte müşterinin karşısına çıkacaktır.
Kullanılmayan Hesap Kapatılmazsa Ne Olur?
Hareketsiz hesabın kapatılmaması durumunda müşteri hem haciz hem de faiz riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bankalar; cep telefonları değişikliklerinin, e-posta kapanışlarının değil ama adres değişikliğinin mutlaka bankaya bildirilmesini istemektedirler. Bu sayede olası bir aksilik durumunda (unutulan bir hesap gibi) müşteri ile iletişime geçilebilecektir.
Kullanılmayan Banka Hesabı Kendiliğinden Kapanır Mı?
Hareketsiz hesabın kendiliğinden kapanması söz konusu değildir. Müşterilerini mağdur etmemek adına bankalar hesapları tamamen kapatmaz, yalnız askıya alır. Askıya alınan hesap küçük bir kimlik doğrulaması ile bir sonraki işlemde açılır. Tabi ki geçen sürede hesap işletim ücreti işlemeye devam eder. Askıya alınan hesaplarda hesap hareketleri için banka, ilk hesap hareketinden normalden farklı olarak ek işlem isteyebilir(kimlik doğrulama, telefon numarası doğrulama gibi).
[benzeryazi]
Kullanılmayan Hesap Zaman Aşımı Sorgusu
Zaman aşımına uğramış hesap sorgulama Türkiye Bankalar Birliği internet sitesinden yapılabilmektedir. İçinde bulunduğumuz yıl 10 yıllık zaman aşımına uğramış olacak hesaplar sorguda görülmektedir. Bunun yanında sorguda görülmenin bir şartı da hesapta para bulunmasıdır. Yalnız içerisinde para bulunduran hesaplar sorguda görülmektedir. Hareketsiz hesap sorgulaması yalnız isimle yapılabilmektedir. Sitedeki sorgulama ekranına yalnız isminizi girerek hareketsiz hesabınızı görüntüleyebilirsiniz.
Kullanılmayan Hesap Nasıl Kapatılır?
Hareketsiz hesabı kapatma yolları özellikle en az 1 yıldır kullanmadığı hesabı olduğu düşünenler için gerekli bir bilgidir. Hesap işletim ücretinden kurtulmak ya da birikmiş ücreti en aza indirmek ve faiz ödememek için kullanılmayan hesaplar mutlaka kapanmalıdır. Bunun için kullanılan bankanın şubesi, internet bankacılığı veya müşteri hizmetleri ile iletişime geçmek gereklidir. Ancak işlemden sonra mutlaka hesabın kapandığına dair bir e-mail talep edilmelidir.
Kullanılmayan Banka Hesabını Şubeden Kapatmak
Şubeden hareketsiz hesabı kapatmak için, hesabın açıldığı banka şubesini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak bu şart değildir. Bankanın herhangi bir şubesinden de bu işlem yapılabilmektedir. Kapatma işlemini yapan banka çalışanı, bilgileri hesabın açıldığı şubeye iletecektir. Ancak bu iletimin zaman alması durumu oldukça sık görülür. Bundan kaçınmak ve daha fazla zaman kaybetmemek için hesabın açıldığı şubeden kapatılması daha uygun olacaktır. İşlemlerinizi daha hızlı yürütmek için bankada dolduracağınız aciliyet belirten bir dilekçeyi kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra vurgulanması gereken en önemli durum, otomatik ödeme talimatlarıdır. Otomatik ödeme talimatı verilmiş bir hesap kapatılamamaktadır. Hesap kapatma işlemi için bankaya gidilmeden önce mutlaka müşteri hizmetlerinden otomatik ödeme talimatları iptal edilmelidir.
Kullanılmayan Banka Hesabını Müşteri Hizmetlerini Kullanarak Kapatmak
Telefonla hesap kapatmak şubeye gitme seçeneğine göre daha riskli bir davranıştır. Müşteri hizmetleri aranarak hesap kapatma talebinde bulunulsa da, bazı durumlarda bu talepler ileri tarihlere atılmaktadır. Bu olasılığın yanında ileri tarihlerde kapanmış hesaptan kaynaklanan bir borç sürprizi de yaşanabilmektedir. Bunun ortaya çıkmaması için mutlaka şubelerden borcu yoktur belgesi alınmalıdır.
[benzeryazi]
İnternet Bankacılığı İle Kullanılmayan Hesabı Kapatmak
Online hesap kapatmak gelişen teknoloji sayesinde mümkün olabilmektedir. Şubelere gitmenize gerek kalmadan internet üzerinden hesabınızı kapatabilirsiniz. İnternet bankacılığı uygulamalarını telefonunuzda kullanmanız durumunda arama bölümünden hesap kapatma seçeneği ile hesabınızı güvenle kapatabilirsiniz.
Zaman Aşımı Nedir?
Zaman aşımının anlamı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesinde verilen özelliklere göre kullanılmayan hesabın askıya alınması durumudur. Bankacılık Kanunun 62. maddesine göre; bankalarda bulunan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan, müşterilerin en son talebi, işlemi ya da talimatı üzerinden geçen 10 yıl sonucu hesabın askıya alınmasıdır. Bu yasa kapsamın 15 Haziran 2020’ye kadar kullanılmayan hesapların sahiplerinin kimlikle ile bankalara başvurmaması halinde, banka hesabı içerisindeki mal varlığı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilir.
İş Bankası Hesaplarda Zaman Aşımı
Banka hesaplarda zaman aşımı olması durumunda İş Bankası işlemleri Sermaye Piyasası Kanunu’nun 63. maddesine göre işler. Buna göre de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca İş Bankası’nın tabii olduğu kanuna göre zaman aşımına uğramasına 1 yıl kalmış, banka nezdinde 12 ay içinde zaman aşımına uğrayacağı düşünülen hesapların sahipleri, ulaşılabilen e-pota, cep telefonu ya da adreslerine gönderilecek tebligatla bilgilendirilecektir. Zaman aşımına uğramadan önce hesabınızdaki parayı almak için İş Bankası şubelerine uğramanız gerekmektedir.
Akbank Hesaplarda Zaman Aşımı
Banka hesaplarda zaman aşımı olması durumunda Akbank işlemleri de Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddesine göre işler. Buna göre 1 yıl önceden askıya alınması öngörülen hesap sahiplerine tebligat iletilir. Tebligata riayet edilmemesi halinde hesap varlığı Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne gelir olarak kaydedilir.
Vakıfbank Hesaplarda Zaman Aşımı
Banka hesaplarda zaman aşımı olması durumunda Vakıfbank işlemleri diğer bankalarla benzer şekilde işler. 10 yıl süre verilmesi burada da geçerlidir. Vakıfbank, 2020 zaman aşımı hesapları listesini sitesinden yayımlamıştır. Bu hesaplar arasında sizin adınız da varsa, geçerli kimlik belgesi ile mal varlığınızı hesabınızdan alıp hesabı kapatabilirsiniz.
QNB Finans Bankası Hesaplarda Zaman Aşımı
Banka hesaplarda zaman aşımı olması durumunda QNB Finans Bankası işlemleri Bankacılık Kanunu rehber alınarak ilerler. Bu kanuna göre zaman aşımına uğrayacak hesaplar şubat ayından itibaren 4 ay boyunca bankanın sitesinde ilan edilmelidir. Banka, sitesinde 2020’nin ilerleyen dönemlerinde 2020’de zaman aşımına uğrayacak hesapları yayınlamıştır. Sizin de bu listede adınız varsa, kimlik belgeniz ile hesabınızı şubeden kapatabilirsiniz.
Yapı Kredi Bankası Hesaplarda Zaman Aşımı
Banka hesaplarda zaman aşımı olması durumunda Yapı Kredi işlemleri şubelerden ilerlemektedir. Zaman aşımına uğramış olan her türlü kredi kartı, bankamatik kart, vadeli ve vadesiz mevduat hesapları kapatma işlemleri 15 Haziran 2020’ye kadar yapılabilmektedir. Banka hesabı kapatma işleminin yapılmasından sonra mutlaka borcu yoktur belgesinin alınması gereklidir.
Denizbank Hesaplarda Zaman Aşımı
Banka hesaplarda zaman aşımı olması durumunda Denizbank işlemleri Bankacılık Kanunu kapsamında işler. Bu kapsamda son hareket tarihi üzerinden 10 yıl geçtikten sonra zaman aşımına uğrayan tüm hesapların gelirleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılır. Bu kapsamda bankanın şubat ayından itibaren 4 ay süre ile hesabı zaman aşımına uğrayan müşterilerini internet sitesinden yayınlaması gereklidir. Bu sayede kullanılmayan hesapların faaliyete geçirilmesi ya da kapatılması hedeflenmektedir.