En düşük faizli kredi veren bankalar ve faiz oranları
En düşük faizli kredi veren bankalar 2020 yılı içerisinde de cazip faiz oranları ve vade seçenekleriyle kredi teklifleri sunmaya devam ediyor. Uygun faizli konut, ihtiyaç ve araç kredisi sunan bankaları ve faiz oranlarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Düşük faiz ile kredi almak için belli bankalara başvuru yapılabilmektedir ancak her bankanın faiz oranları farklılık göstermektedir. Kredi türüne de bağlı olarak değişen faiz oranını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Düşük faizli kredi alabilmek için kredi türüne göre saha araştırmasının iyi yapılması gerekmektedir. Bir bankanın faiz oranı hem verdiği krediye ve vade uzunluğuna göre farklı olabileceği gibi diğer bankalara göre de farklı olabilmektedir. En düşük faiz oranına sahip bankalar, birçok etkene göre farklılık göstermektedir.
Faiz Nedir?
Faiz borç para veren kurumlar tarafından alınan müşteriye verilen ana paranın üzerine eklenen bedeldir. Paranın işletim süresi (vadesi) süresince ana paraya eklenen ek işletim bedeline faiz denilmektedir. Bankalardan alınan kredilere belirlenen oranlarda faiz eklenmektedir.
Faiz Oranı Nedir?
Faiz oranı, ana para üzerine eklenen işletim bedelinin ne kadar olacağına belirten orandır. Birçok banka ve faktöring şirketi tarafından eklenen faiz oranlarının miktarları değişiklik göstermektedir. Faiz oranlarını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır.
Faiz Oranını Etkileyen Faktörler
Her bankaya ve borç para veren kuruma göre değişen faiz oranlarını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Bu faiz oranlarını etkileyen unsurlar ekonomik nedenler olup ulusal ve uluslararası platformdaki ekonomik problemler genellikle faizlerin yükselmesine neden olmaktadır. Faiz oranını etkileyen faktörler şu şekildedir;
- Para talebi
- Vade uzunluğu
- Enflasyon
- Borç para isteğinin artması yani para arzındaki yükseliş
- Döviz kurlarında meydana gelen değişimler
- Bankaların borçlanma yapması
- Kamu kurumlarının iç borçlanmaya yönelmesi
Faiz Oranları Neden Yükselir?
Faiz oranı yükselme nedenleri birçok etkene bağlıdır. Faiz oranlarının yükselmesi genellikle ekonomideki arz ve talep ilişkisi ile yakından ilgilidir. Enflasyonun yükselmesi faiz oranlarını doğrudan etkileyen bir maddedir. Devletin borçlanma miktarının artması da faiz oranlarını yükseltmektedir. Ekonomide meydana gelen problemler nedeni ile faiz oranları yükselme göstermektedir. Faiz oranlarının yükselmesi bankaları ve vatandaşları doğrudan etkilemektedir. Bankaların kredi verme sırasında faiz oranlarını yükseltmesi ve eğer uzun süreli vade ile alınacak ise alınan kredinin 3 – 4 katına çıkması nedeni ile vatandaşlar kredi almamaya ya da alternatif kurumlara yönelmeye başlamaktadır.
Faiz Oranları Neden Düşer?
Faiz oranlarının düşme nedenleri arasında eğer ekonomi düzenli ve sorunsuz bir işleyiş ile devam ediyor ise faiz oranlarında düşme yaşanacaktır. Faiz oranlarında düşme yaşanmasa bile stabil olarak kalması da mümkündür. Faiz oranlarının düşmesi bankaları ve bankalardan borç para almak isteyen vatandaşları doğrudan etkilemektedir. Bir faiz oranının düşmesi ya da yükselmesi ayrıca devlet tarafından belirlenen vergi miktarlarına da bağlıdır.
Tüm Bankaların Faiz Oranları Yüksek Mi?
Hayır, tüm bankaların faiz oranları yüksek olmamaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren birçok banka bulunmaktadır ve tüm bankaların faiz oranları birbirinden farklıdır. Bankanın yurt içi ve yurt dışında açtığı şubeler ve ekonomiden ne kadar etkilendiği ile de ilgili olmak üzere faiz oranları her bankaya göre değişmektedir. Faiz oranını Yönetim Kurulu kararı ile yüksek tutan bankalar olduğu gibi oldukça düşük faiz oranları ile kredi veren bankalar da bulunmaktadır.
Faiz Oranı Düşük Olan Bankalar Hangileridir?
Türkiye’de faaliyet gösteren birçok banka bulunmakta ve bu bankaların faiz oranları da birbirlerine göre farklılık göstermektedir. Çoğu bankanın faiz oranı eşit bile olmamaktadır. Faiz oranı düşük bankalar şu şekildedir;
- Türkiye Ekonomi Bankası
- ING Bank
- Alternatif Bank
- QNB Finans Bankası
- Halk Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Vakıflar Bankası
Bu bankalar genel olarak düşük faize sahip bankalardır.
[benzeryazi pid=1346]
Konut Kredisinde Düşük Faiz Sunan Bankalar Hangileridir?
Bankaların faiz oranları sadece kura ve enflasyona göre değil aynı zamanda verilen miktara, vade uzunluğuna ve kredi türüne göre de değişmektedir. Düşük faizli konut kredisi veren bankalar şu şekildedir;
- Garanti Bankası: Yüzde 1,1 ile yüzde 2,02
- ICBC Bank: Yüzde 1,6
- Yapı ve Krediler Bankası: Yüzde 1,79 ve yüzde 1,85 arası
- Akbank: %1,61 ve %,1,81 arası
- Alternatif Bank: %1,75
- Halk Bankası: %1,49
- Türkiye İş Bankası: %1,72 ile %1,80
- Kuveyt Türk Katılım Bankası: %1,79 ile 1,84 arası
- Ziraat Bankası: %1,28
- Vakıfla Bankası: %1,45
[benzeryazi pid=1130]
Konut Kredisi En Düşük Faiz Oranı: Ziraat Bankası
Ziraat Bankası müşterilerine sunduğu 10 bin Türk Lirası ile 1 milyon Türk Lirası arasındaki konut kredisi için 10 yıllık vade uzunluğu belirlemektedir. Bu vade ve miktara bağlı olarak Türkiye’deki tüm bankalara göre en düşük faiz oranı ile dikkat çeken Ziraat Bankasının faiz oranı sadece yüzde 1,45’tir.
Taşıt Kredisinde En Düşük Faize Sahip Olan Bankalar
Taşıt kredisi düşük faiz oranı ile verilebilen bir kredi olup faiz oranı her bankaya göre değişmektedir. Faiz oranı %2,00’nin altında olan bankalar şu şekildedir;
- Akbank: %1,97
- Alternatif Bank: %1,89 ile 1,99 arası
- Halk Bankası: %1,86
- ICBC Bank: %1,74
- Kuveyt Türk: %1,90 ile %1,92 arası
- Vakıflar Bankası: %1,75
- Vakıf Katılım Bankası: %1,75
- Ziraat Bankası: %1,49
Düşük Faizli Taşıt Kredisi: Ziraat Bankası
Düşük faizli taşıt kredisi almak için en düşük faiz oranını Türkiye’de Ziraat Bankası belirlemiştir. Ziraat Bankası 5 bin Türk Lirası ile 120 bin Türk Lirası arasında alınacak olan en fazla 60 aylık bir vadesi bulunan taşıt kredisi için yüzde 1,49’luk bir faiz oranı kullanmaktadır.
Düşük Faizli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar
Düşük faizli ihtiyaç kredisi veren bazı bankalar bulunmaktadır. Bu bankaların faiz oranları yüzde 2,00’nin altındadır. Düşük faiz ile ihtiyaç kredisi veren bankalar şu şekildedir;
- Türkiye Ekonomi Bankası (CEPTETEB): %1,99
- ING Bank: %1,79
- QNB Finans Bankası: %1,99 ile %2,20
- Alternatif Bank: %1,79
- Halk Bankası: %1,91
- Türkiye Finans Katılım Bankası: %1,75 ile %1,95 arası
- Vakıflar Bankası: %1,75
- Ziraat Bankası: %1,75
Vakıflar Bankası Düşük Faizli İhtiyaç Kredisi 2020
Vakıflar Bankası düşük faizli ihtiyaç kredisi veren bir bankadır. 3 bin Türk Lirası ile 90 bin Türk Lirası arasında sunduğu ihtiyaç kredisi için vade uzunluğu üst limitini 60 ay olarak belirlemiştir. Bankanın vade uzunluğu için belirlediği alt limit 3 aydır. Belirlenen faiz oranı ise sabit olup yüzde 1,75 olarak belirlenmiştir.
Düşük Faizli KOBİ Kredisi Veren Bankalar
Düşük faizli KOBİ kredisi veren bazı bankalar bulunmaktadır. Düşük faizli KOBİ kredisi almak için bankaların faiz oranlarının iyice araştırılması gerekmektedir. KOBİ kredisi için yüzde 3,00’ten düşük faiz ile kredi veren bankalar bulunmaktadır. Düşük faizli kredi veren bankalar şu şekildedir;
- ING Bank: %1,86
- Vakıflar Bankası: %1,87
- Fiba Banka: %1,95
- Garanti Bankası: %2,05
- Yapı ve Krediler Bankası: %2,25
- Türkiye İş Bankası: %2,45
- Akbank: %2,95
KOBİ kredilerinde faiz oranı yüzde 2,00’nin altında olan banka sayısı oldukça azdır.
ING Bank Düşük Faizli KOBİ Kredisi
En düşük KOBİ kredisi faiz oranını belirleyen ING Bank, Türkiye’nin birçok noktasında hizmet vermektedir. KOBİ kredisi için alt limiti 3 bin Türk Lirası olarak belirler iken; üst limiti ise 100 bin Türk Lirası olarak kararlaştırmıştır. ING Bank en fazla 36 aylık bir vade yapabilmektedir.