ref: refs/heads/v3.0

Kredi Kartı Borcu Ödenmemesi Halinde Olacaklar

Temmuz 2018 ayında yürürlüğe giren yeni kredi kartı faiz oranları ile beraber, tüm kredi kartı sahipleri internette bu konuda arama yapmaya başladılar. En sık sorulan soruların başında ise Kredi Kartı 1 Günlük Gecikme Faizi Ne Kadar sorusu oldu. Kredi kartınızın hesap özeti kesildiği gün, son ödeme tarihi, ödemeniz gereken asgari tutar ve kredi kartınızın toplan […]

Kredi Kartı Borcu Ödenmemesi Halinde Olacaklar

Temmuz 2018 ayında yürürlüğe giren yeni kredi kartı faiz oranları ile beraber, tüm kredi kartı sahipleri internette bu konuda arama yapmaya başladılar. En sık sorulan soruların başında ise Kredi Kartı 1 Günlük Gecikme Faizi Ne Kadar sorusu oldu. Kredi kartınızın hesap özeti kesildiği gün, son ödeme tarihi, ödemeniz gereken asgari tutar ve kredi kartınızın toplan ödenmesi gereken borç tutarı hesap özetinizde belirtilmektedir.

Kredi kartı gecikme faiz oranları 2020 yılında farklı hesaplanmaktadır. Akdi faiz ve gecikme faizi olarak iki şekilde hesaplanmaktadır. Bu hesaplama yöntemi biraz kafa karıştırıcı gibi görünse de, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının ve BDDK – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun ortak bildirgesi ile oluşmaktadır. Hiç bir banka kafasına göre faiz uygulaması yapamamaktadır. Tüm faiz hesaplama yöntemlerine aşağıdaki başlıklarda detaylıca değineceğiz.

Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama

Kredi kartınıza ait hesap özetiniz ( hesap ekstresi ) size ulaştığı zaman, en geç 10 gün içerisinde borcunuzu ödemek zorundasınız. Belirtilen son ödeme tarihini 1 gün dahi aşarsanız, kredi kartı gecikme faizi ödemek zorunda kalırsınız. Gecikme faizi günlük işlemektedir. Her ödeme yapmadığınız gün toplam borcunuza faiz işletilecektir. Mevcut kredi kartı dönem borcunuzun asgari ödeme tutarına kadar olan bölümü için gecikme faizi uygulanır. Asgari ücret dışında kalan kredi kartı dönem borcunuz içinse akdi faiz uygulanır. Bu konuda tek yetkili merci Merkez Bankasıdır. Merkez Bankası bu oranları her 3 ayda bir açıklamak ve kamuoyuna bildirmek zorundadır. Gelin hep birlikte kredi kartı gecikme faizi hesaplama yöntemini uygulamalı olarak yapalım:

10.000 liralık kredi kartı limitini olduğunu varsayalım. Dönem borcunuz 5.000 TL geldi. Yani o ay içerisinde 5000 lira harcamanız olduğunu farz edelim. Bu borcun 4.000 lirasını ödediniz ama 1.000 lirasını ödeyemediniz. 91 TL gecikme faizi ödersiniz.  Ödediğiniz kredi kartı borcu, hesap özetinde belirtilen asgari ödeme tutarının altında ise,  asgari tutarın ödenmeyen kısmına %2,52 gecikme faizi uygulanır. Ekstrede belirtilen asgari borç ödeme tutarı dışında kalan kredi kartı dönem borcunuza ise %2,02 akdi faiz oranı uygulanır 30 günlük faiz hesaplamalarında ise,  faiz işlemi yapılmasından dolayı bulanan toplam faiz üzerine KKDF (%15) ve BSMV (%5) vergilerini ekleyerek, toplam faiz ödemesi ve dönem borcuyla toplanıyor. Böylece, 30 gün sonra ödenecek olan kredi kartı dönem borcunuz da hesaplanmış oluyor.

Yukarıdaki hesaplama örnektir. Mevcut borcunuzu bu formül ile hesaplayabilirsiniz. Tüm bankaların gecikme faiz oranları hemen hemen aynıdır. Tüm kredi kartları için geçerlidir.

Kredi Kartı Akdi ( Alışveriş ) ve Gecikme Faiz Oranları

Temmuz 2018 tarihinde Merkez Bankası tarafından belirlenen kredi kartları için akdi faiz oranı aylık %2,02, gecikme faiz oranıysa aylık %2,52 olarak açıklanmıştır. Ayrıca akdi faiz oranı alışveriş, nakit avans çekimleri de dahil olmak üzere uygulanabilecek en yüksek faiz oranıdır.

kredi-karti-borcumu-odemezsem-ne-olur

Kredi Kartı Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

Türkiye’de son yıllarda en çok sorulan soruların ilk sırasında yer alır kredi kartımı borcumu ödemezsem ne olur sorusu. Kredi kartı borcu yüzünden haciz, icra, hapis ve hatta yurt dışına çıkma yasağı gibi çeşitli sonuçları internette ararsanız hiçbir sonuca varamazsınız. Size en kesin ve net bilgileri web sitemizde veriyoruz. Bu kesin bilgileri başka hiçbir web sitesinde bulamazsınız. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken tek şey borcunuzu elinizden geldiğince hızla kapatmaya çalışmak olmalıdır. Aksi halde işlenen faizler nedeni ile borcunuz katlanır ve ödenmesi çok daha zor bir hale gelir. Borç yüzünden hapis cezası diye bir uygulama bulunmamaktadır. Bu konuda endişe etmeyiniz.

Kişilerin özgürlüklerinin borç yüzünden kısıtlanması diye bir şey söz konusu dahi değildir. Bu durum yasalarda belirtilmiştir. Ancak hakkınızda icra davası açılırsa ev haczi, maaş hacizi, araç hacizi veya gayrimenkul hacizi yapılabilmektedir. Kredi kartı borcu yüzünden ev haczi uygulaması son yıllarda artık pek yapılmasa bile, olası bir uygulamadır. Hacize gelip eşya kaldırılmasa bile, borçluya psikolojik baskı uygulamak amacı ile yapılabilmektedir.

Borcun durduk yere kapanması diye bir beklenti içerisine girmeyin sakın. Borcunuz üzerinden 10 yıl geçse bile asla kapanmaz. İcra dosyaları belli bir süre sonra yenilenir ve zaman aşımına girmesi engellenir. O yüzden borcunuzu kapatıp, rahat bir nefes almayı tercih etmelisiniz. Bankalar çoğunlukla oluşan faizleri silip, ana borcu tahsil etme peşine düştükleri için, pazarlık yapma şansınız da doğmuş oluyor. Size uygun bir yapılandırma yaparak borcunuzun tamamını kapatabilirsiniz.

[benzeryazi pid=5331]

Kredi Kartı Ödemesi 2 ay Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcu olanların yaşadıkları en sıkıntılı dönem borcun ödenmediği ilk 2 aydır. Yani üst üste 2 ay borcunuzu ödemediğiniz takdirde, çok zorlu bir süreç sizi bekliyor olacaktır. Bunların başında bankaların finans ve hukuk departmanlarından gelen taciz ve tehdit telefonları gelir. Olmadık saatlerde telefonunuz çalar ve tehditkâr bir ses tonu ile borcunuzu ödemenizi isterler. Kapınızı çilingir ile açtıracağız, polisle kapınıza dayanacağız, hakkınızda yakalama kararı çıkartacağız, sizi dolandırıcılıktan mahkemeye vereceğiz gibi tehditlere asla aldırmayın. Bu tehditleri yapanlar avukat ise, hemen baroya şikâyet edin. Sakın çekinmeyin.  Hiçbir bankanın veya ona bağlı olan avukatın sizi bu şekilde tehdit etmesine izin vermeyin. Bu yasal olarak sizin hakkınızdır. Borcunuzu ödemediniz diye kimsenin canınızı alacak hali yok. Olamaz da. Sadece biraz sabırlı olun, sinirlerinizin çelik gibi sağlam olması gerekir. Her telefona yumuşak bir üslup ile yanıt verin. Cevap vermemezlik etmeyiniz. Finansal durumunuzu izah edin. Borcu ödeyemiyorsanız asla tarih vermeyin. Açık ve net olun. Size gelen yapılandırma tekliflerini değerlendirin. Bütçe planlaması yapın. Aylık ne kadar ödeyebileceğinizi belirtin. İnanın ayda 50 TL ödeyeceğinizi belirtirseniz bile banka tarafından kabul edilecektir. Yeter ki bu borcu ödemek istediğinize inansınlar. Her konuda çözüm üreteceklerdir. Kesinlikle banka görevlisini veya avukatı telefonda tehdit etmeyin. Çözüm üretmelerine izin verin. İlk 2 ay sürecinde borcunuza faiz işlemeye devam edecektir. Ancak yapılandırma talebini olumlu karşılarsanız, bu faizlerin silinme ihtimali oldukça yüksektir. Eğer 2. Ayın sonunda borcunuz ödenmezse, bundan sonraki süreç yasal takip sürecidir ve artık olay yargıya intikal edecektir. İcra ve haciz işlemleri bu aşamadan hemen sonra başlatılmaktadır.

Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Süreci Ne Zaman Başlar?

Toplam borcunuz 3. Aya girdiği zaman yasal takip süreci başlamış olur. Ve artık sizden gecikme faizleri ile beraber toplam borç talep edilir. Oluşan toplam borcu 15 gün içerisinde ödemeniz istenir. Borç ödenmez ise, en kısa süre haciz uygulamasına geçilir. Haciz işlemleri yapılırken ve devam ederken bile borcunuza faiz işleneceğini unutmayınız. Aynı zamanda avukat, dosya ve icra masrafları da borcunuza eklenecektir.

Kredi Kartı Faiz Oranları 2020

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2018 yılı Temmuz ayından geçerli olmak koşulu ile kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını açıkladı.  TL ile işlem gören kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı % 2,02, aylık azami gecikme faiz oranı % 2,52, döviz cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı % 1,62, aylık azami gecikme faiz oranı % 2,12 olarak açıklanmıştır. Güncel ve geçerli kredi kartı gecikme faiz oranları bu şekildedir.

[benzeryazi pid=7769]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.