ref: refs/heads/v3.0

Ev Almak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?

Ev almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar ve önemli hususlar hakkında detaylı bilgileri sizler için hazırladık. Konut sahibi olmak istediğinizde size rehber niteliğinde yardımcı olacak içeriğimizden tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Ev Almak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?
A+
A-

Geleceğine yatırım yapmak isteyen kişilerin ortak amaçlı olarak yaptıkları işlemlerden bir tanesi de ev satın almaktır. Oldukça büyük tutarlar ödenerek alınan bu yatırımlar için asıl olan amaç zarar etmemektir. Bu yüzden konut alırken başarı bir yatırım yapmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli durumlar vardır. İster sıfır daire oldun isterse inşaat olsun kişilerin dikkat etmeleri gereken bu püf noktalar sayesinde yatırım yapmak isteyen kişilerin yatırımları zarara uğramaktan kurtulmaktadır. Ev almak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken tüm detaylar aşağıdaki verilmiştir.

Projeden (İnşaattan) Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?

İnşaattan daha uygun fiyata ev satın almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Tercihini konut projesinden ev alarak yapmak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken püf noktalar şunlardır;

  • İnşaattan konut satın alacak olan kişiler, yüksek derecede prim yapacak projeleri tercih etmelidirler. Bu sayede normal şartlar altında uygun fiyata almış olduğunuz yapılar ileride daha da değerlenerek sizlere iyi bir kar oranı getirecektir.
  • Topraktan konut projeleri kampanyaları incelenmeli ve kampanyalar arasında karşılaştırma yapılmalıdır. Bu sayede daha ucuz fiyatlara daha uygun evler rahatlıkla alınabilir.
  • Satın alınacak olan projeyi yapan firmaların daha önceki yapılarını incelemek oldukça önemlidir. Bu firmaların projeyi teslim etme süreleri ve teslim koşulları uyuyor mu uymuyor mu kontrol edilerek yatırımlar ona göre yapılmalıdır.
  • Projeyi yapan firmanın müşteri referansları incelenmeli ve müşteri memnuniyeti araştırılmalıdır. Konutlar hakkında şikâyet varsa bu durum incelenmelidir.
  • Satın alınacak konut projesinin lokasyonu incelenmeli ve merkeze olan uzaklığı değerlendirilmelidir.
  • Yapılarda kullanılacak olan ısı yalıtımı malzemeleri ile depreme dayanıklı malzemelerin kullanılıp kullanılmayacağı belirlenmelidir.

İkinci El Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?

Tercihini ikinci el konut satın alarak yapmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken noktalardan en önemlisi dolandırıcılara karşı hazır olmaktır. Özellikle ikinci el konut satışlarında karşımıza çıkan dolandırıcılık olayları, pek çok vatandaşı mağdur eden durumlardan bir tanesidir. bu yüzden kişiler tapuda satış yapılırken satışı yapan kişi ile tapuda ismi geçen kişinin isimlerinin aynı olup olmadığını kontrol etmelidirler. Bu ufak ama etkili sistem sizin elinizdeki tek birikiminizi kaybetmenizi önleyecek en önemli detaydır. Bunun yanı sıra ikinci el konut satın alınırken dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlardır;

  • Satışı yapılan konut için satışı yapan emlak ofisi ise emlak ofisinin olması ve resmi olarak faaliyet sürdürmesi oldukça önemlidir.
  • Kişiler sizden resmi olmayan yollarla para istiyorsa (elden) bu kişilere oldukça dikkat edilmelidir.
  • Tapu kaydında size gösterilen konut ile satın alacağınız konutun aynı olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
  • Alınacak konutun herhangi bir ipotek altında olup olmadığını ya da istimlak şerhinin olup olmadığını tapu dairesine giderek mutlaka sorgulayın.
  • Konutun iskân belgesinin olup olmadığını sorgulayın.
  • Evde kiracının olup olmadığına dikkat edin. Daireyi boşaltma süresinde oldukça sorun yaşanabilmektedir.
  • Ev sahibinin daire boşaltacağı tarih için mutlaka sözleşmenizde boşaltma tarihine yer verin.
  • Alınacak konutun krediye uygun olup olmadığını mutlaka araştırın.
  • Binanın 20 yaş sınırının altında mı üstünde mi olduğunu kontrol edin.
  • Konutlara yapılan makyaja sakın aldanmayın mutlaka binayı kontrol edin.
  • Binanın merkezi alanlara yakın ya da uzak olup olmadığını tespit edin.

[benzeryazi]

Konut Alırken Tapuda Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Ev satın alırken tapuda nelere dikkat etmek gerekir diye bakıldığında, kişilerin bilecekleri birkaç püf nokta onları hayati olarak büyük bir zarara girmekten kurtarmaktadır. Yılların birikimi olan paralarla yatırım amaçlı ev satın almak isteyen kişiler, tapuda şunlara dikkat etmelidirler;

  • Satın alınacak konutun üzerinde şerh ya da ipotek olup olmadığı,
  • Alınacak olan konutun rayiç bedelinin ne kadar olduğu,
  • Evin satışı yapılırken DASK sigortasının olup olmadığı,
  • Tapuda satışı yapan kişi ile tapuda geçen kişinin isminin aynı olması,

Gibi durumlara oldukça dikkat edilmelidir. Bu sayede kişiler ciddi anlamda zarara girmekten kurtulacaklardır.

Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Husus: Rayiç Bedeli Nedir?

Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de rayiç bedelidir. Rayiç bedeli kişilerin ev satın alırken alım masraflarını belirleyen tutarlardır. Genellikle konut kredisi kullanan kişiler için oldukça önemli olan rayiç bedelleri dikkat edilmediği takdirde kişilere ceza getiren oldukça önemli bir detaydır.

Rayiç Bedelini Düşükten Gösterirsem Ceza Alır Mıyım?

Konut kredisi kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan birisi olan rayiç bedeli, masrafları belirleyen tutar olduğu için son derece önemlidir. Kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta; kullanılan konut kredisi kadar en az rayiç bedel göstermeleri gerektiğidir. Düşük oranlarda gösterilen rayiç bedellerinde ceza almak muhtemeldir. Kişilerin gösterdikleri rayiç bedelleri ne kadar yüksek olursa ev alınırken harcanan tapu masrafları da bir o kadar fazla olacaktır.

[benzeryazi]

Krediyle Ev Alırken Sözleşmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kredi kullanacak olan kişilerin inşaat şirketi sözleşmelerinde dikkat etmeleri gereken noktaları atlamamak için sözleşmeyi öncelikle dikkatli ve sakin bir şekilde okumaları gerektiğidir. Alıcı ve satıcı taraflar yapılan sözleşmeyi dikkatli bir şekilde okuyarak gözden kaçırdıkları bir ayrıntının daha sonra can sıkması durumunu rahatlıkla engelleyebilirler. Bunun yanı sıra sözleşmeler için yapılacak en önemli şey çevrenizde bu alanda tanıdık birisi varsa sözleşmeyi ona da mutlaka göstermeniz ve sizin gözünüzden kaçan bir şeyin olmasını engellemenizdir. Sözleşmelerde kişiler özellikle kat irtifakı durumuna dikkat etmelidirler. Daha sonrasında kat irtifakı tesis edilmesinde herhangi bir sorun yaşanır mı bunun araştırılması gerekmektedir.

Krediyle Ev Alırken Sözleşmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Belgeler

Konut kredisi ile ev sahibi olacak kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli belgeler şunlardır;

  • Konut projesine ait tapu,
  • İmar projesi,
  • Projeye ait ruhsatın olup olmadığı,
  • İskân belgeleri,

Gibi belgelere oldukça dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra projeyi yapan firmanın kişiye teslim edeceği ev içinde yapılacaklar ile malzeme özelliklerinin yazmış olduğu ve evin teslim süresini beyan eden sözleşmelerin olması oldukça önemlidir.

Ev Satış Sözleşmesinde Evin Teslimat Süresini Geçirilerek Teslim Edilmesi Kişilerin Tazminat Almasına Neden Olur Mu?

Ev satış sözleşmelerinde yer alan evin teslimat süresinin satışı yapan kişi tarafından ihlal edilmesi durumunda, kişilerin sözleşmelerinde yazan miktar kadar tazminat ödenmektedir. Ev satın alan kişilerin haklarını sağlama almak için konulan bu madde ile kişiler teslim tarihi geciken konutlar için yapıcı firmadan tazminat isteme hakkına sahiptir. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişilerin karşı tarafla yapmış oldukları sözleşme içerisinde bu kararın bulunmasıdır. Herhangi bir şekilde ev satışı yapan kişiler ile alıcı kişi arasından yapılan bu sözleşmede teslim tarihi ve tazminatla ilgili madde yer almazsa kişilerin tazminat talep etmek gibi bir hakları bulunmayacaktır.

Temelden Ev Alacak Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Şartlar Nelerdir?

Topraktan ev almak isteyen kişiler aşağıda verilen şartlara mutlaka dikkat etmelidirler. Buna göre dikkat edilmesi gereken şartlar şunlardır;

  • Müteahhitler, evi satan şirketler ya da holdinglere,
  • Sözleşmede satılmaz şartının olup olmadığına,
  • İskân durumuna,
  • Ödeme ve kredi durumuna,
  • Metrekaresine,
  • Yapı ruhsatına,
  • Yapılacak olan sözleşmeye,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.