ref: refs/heads/v3.0

2023 Evlilik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

2023 Evlilik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
12.04.2019
A+
A-

Evlilik işlemleri için başvurularda istenen belgeler 2023 yılında da evlilik planları yapan birçok çiftin merakla araştırdığı konuların arasında yer alıyor. Dünya evine girmek için bütün hazırlıklarını tamamlayan geriye sadece nikâh başvurusu kalan kişiler, yazımızda evlilik işlemleri ile ilgili merak ettikleri bütün soruların cevaplarını ve daha birçok detaylı bilgiyi bulabilirler.

Nikâh İşlemleri İçin Gerekli Evraklar 2023

Nikâh işlemlerinin başlatılması için talep edilen evraklar 2023 yılı itibarıyla evlilik planları yapan çiftlerin nikâh başvurusunda hazır bulundurmaları gereken belgelerden oluşmaktadır. Söz konusu belgelerin hazır olmaması durumunda evlilik başvuru talebi, yetkili evlendirme dairesinin memurları tarafından kabul edilmemektedir. Bu nedenle nikâh tarihi almak için heyecanla girişimlere başlayan çiftlere, vakit kaybetmeden evlilik işlemlerine başlayabilmeleri için aşağıda sayacağımız belgeleri mutlaka tamamlamalarınız tavsiye ediyoruz.

Nikâh İçin Gerekli Belgeler

Nikâh başvurusunda istenen evraklar, evlilik işlemleri başvurusunda bulunan bütün çiftlerden talep edilmektedir. Söz konusu belgeler şunlardır:

  • Evlenme Beyannamesi
  • Çiftlerin ayrı ayrı nüfus cüzdanlarının aslı ve 1’er adet fotokopisi
  • Gelin ve damadın 1’er adet vesikalık fotoğrafı
  • Gelin ve damadın ikametgâh belgeleri
  • Nüfus kayıt örnekleri ve evlenme ehliyet belgeleri
  • Evlilik için sağlık raporu

Evlilik başvurusunda bulunan kişilerden talep edilen belgeler bunlardan ibarettir. Bu belgeler arasında yer alan evlenme beyannamesi ve evlenme ehliyet belgeleri hakkında merak edilen soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Evlilik Beyannamesi

Nikâh başvurusunda istenen evlilik beyannamesi veya diğer bir adıyla evlenme beyannamesi, evlilik talebiyle başvuruda bulunan gelin ve damada ait genel bilgilerin bulunduğu bir formdan ibarettir. Bu form türü belge, nikah başvurusunda bulunulan evlendirme dairesi tarafından verilir. Genellikle 2 adet kopya şeklinde gelin ve damada verilse de talep edildiği takdirde 4 adet de verilebilir. Evlilik veya evlenme beyannamesinde gelin ve damada ait şu bilgilere yönelik doldurulması gereken boşluklar bulunur:

  • Gelin ve damadın kimlik bilgileri
  • Anne ve baba adları ve soyadları
  • Gelin ve damadın imzaları
  • Evlilik işlemlerinden sorumlu kişinin ya da yetkili evlendirme memurunun imzası

Öte yandan evlenmek için başvuruda bulunan çifte dair daha önce çıkarılan bir mahkeme kararının olması durumunda, evlilik beyannamesi formunun üzerinde yer alan açıklama kısmında ilgili mahkeme kararının sonucu belirtilir.

Evlenme Ehliyet Belgesi

Nikâh başvurusunda istenen evlenme ehliyet belgesi de evlenme talebinde bulunan çiftlerin hazırlaması gereken evraklar arasındadır. Bildiğiniz üzere evlenme ehliyet belgesi diye bir şey evlendirme daireleri tarafından önceden talep edilmiyordu. Bu konuyla ilgili 2015 yılında Bakanlar Kurulu’nun bir düzenlemesi oldu. Evlilik kurumunun yasal dayanağı olması ve toplumda yaşanan bazı evlilik problemlerinin önüne geçilmesi adına yapılan bu düzenleme ile evlenme ehliyet belgesi uygulaması başlatıldı. Kısaca açıklamak gerekirse, evlenme ehliyet belgesi, evlenme talebinde bulunan çifte dair genel bilgilerin yer aldığı ve söz konusu nikahın kıyılmasında herhangi bir sakıncanın bulunmadığını bildiren bir belgedir.

[benzeryazi pid=8839]

Evlenme Ehliyet Belgesi Tek Alınır Mı?

Evlenme ehliyet belgesi almak için yetkili kurum olan nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekir. Bu nedenle evlilik işlemlerini başlatmak isteyen gelin ve damadın ikametgâhının bulunduğu yerdeki en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğüne giderek evlenme ehliyet belgesini almaları zorunludur. Dolayısıyla bu kuruma yapılan müracaatlar da tek başına başvuru kabul edilmemektedir.

Nikâh İşlemleri Nasıl Yapılır?

Nikâh işlemleri için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra evlendirme dairesine nikah başvurusunda bulunulmalıdır. Başvurunun onaylanmasının ardından ikinci adım nikâh tarihi için gün almadır. Bu sırada evlendirme dairesinin talep ettiği nikâh işlemleri ücretleri de unutulmamalıdır.

Nikâh İşlemleri Ücreti 2023

Nikâh işlemleri için talep edilen ücret 2023 yılında, nikâhın hangi belediyeye ait yetkili evlendirme dairesi tarafından kıyılacağı ve söz konusu nikah için hangi salon kullanılacağı gibi birçok değişkene göre belirlenmektedir. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz yıl itibarıyla nihah işlemleri ücreti şu kadardır diye net bir rakam söylemek mümkün değildir. Öte yandan kıyılması planlanan nikâh tarihinin hafta içi veya hafta sonu bir güne denk gelmesi de ücrette farklılık yaratabilmektedir. Bu nedenle net bir ücret almak için başvuracağınız belediyeye ait evlendirme dairesinden fiyat alabilirsiniz.

Nikâh İçin Nereye Başvurulur?

Nikâh için başvurulması gereken yer, belediyelere bağlı hizmet veren evlendirme daireleridir. Söz konusu belediye, eşlerden birinin ikametgâhının bulunduğu yerde yetkili olan belediye olabileceği gibi çiftler isterse diledikleri herhangi bir belediyeye ait evlendirme dairesinde de nikâh başvurusunda bulunabilirler.

Nikâh İçin Sağlık Raporu

Nikâh için gerekli belgeler arasında yer alan sağlık raporu, Medeni Kanunu’nun 136.maddesinde açıklanana hüküm gereği evlenmek isteyen kişilerden zorunlu olarak talep edilen bir evraktır. Dolayısıyla sağlık raporu almadan, sağlık taramasından geçmemiş ve sağlık raporu almış olsalar bile raporda aykırı durum çıkması halinde çiftlerin evlenmeleri mümkün değildir. Evlilik için gerekli olan belgeler arasında yer alan sağlık raporunun alınmasındaki amaçlar şunlardır:

  • Çiftlerden birinin ya da ikisinin de cinsel yollarla bulaşan hastalıklarının olup olmadığını saptamak
  • Eğer taşıyıcı durumunda oldukları cinsel bir hastalık söz konusuysa, bu tür bulaşıcı hastalıklar için gerekli tedbirleri almak
  • Öte yandan kan uyuşmazlığı denilen anne ve çocuk arasında çıkan sağlık problemleri ile ilgili saptamaları yapmak

 

Evlilik İçin Sağlık Raporu Beraber Mi Alınır?

Evlilik için sağlık raporu alma işlemleri, gelin ve damadın ikisinin de muayene olmasını gerektirdiğinden söz konusu rapor beraber alınmalıdır. Dolayısıyla çiftin sağlık raporu için Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış sağlık kuruluşlarına bizzat başvuruda bulunmaları gerekir.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Ücreti 2023

Evlilik için istenen sağlık raporu ücreti 2023 yılında, sağlık raporunu veren kurum veya kuruluşa göre değişiklik göstermektedir. Evlilik için gerekli olan sağlık raporu devlete bağlı hastanelerden alınabileceği gibi özel hastane veya özel sağlık kuruluşlarından da temin edilebilir. Bu nedenle söz konusu sağlık raporunun ücreti hakkında net bir fiyat belirlemek mümkün olmamaktadır.

Evlilik Sağlık Raporu Özel Hastane Fiyatları

Evlilik sağlık raporu için başvurulan özel hastane fiyatları, hastanenin ücret politikasına göre farklılık göstermektedir. Dolayısıyla evlenmeyi düşünen çiftlere sağlık raporu alacakları özel hastanenin danışmasından fiyat almadan işlemleri başlatmamalarını tavsiye ederiz.

Yabancı Uyruklu Birisi İle Evlenmenin Prosedürleri

Yabancı ülkenin vatandaşı ile evlenmenin prosedürleri de standart evlilik için yapılması gereken işlemler ile benzerlik göstermektedir. Ancak yabancı uyruklu vatandaşın nikah tarihinden önce dikkat etmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi ve Uluslararası Doğum Belgesi’ne sahip olmak
  • Pasaportun ve varsa eğer vizenin son kullanım tarihinin nikâh tarihinden önce bitmemiş olması

Nikâh İçin Gerekli Evraklar Yabancı Uyruklu

Yabancı uyruklu birisiyle evlenmek için gerekli belgeler yazımızın başında bahsettiğimiz evlilik için talep edilen belgelere ek olarak şunlardan oluşmaktadır:

  • Konsolosluktan alınması gereken evlenme ehliyet belgesi
  • Yabancı vatandaşın doğum belgesi
  • Yabancı uyruklu vatandaşın pasaportunun noter onaylı tercümesi

Yabancıların Evlenme Ehliyet Belgesi

Yabancı uyruklu vatandaşların evlenme ehliyet belgesi, kendi ülkelerindeki yetkili kurumdan ya da Türkiye sınırları içerisinde alınmak istendiğinde ise ilgili ülkenin konsolosluğundan temin edilebilir. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak;

  • Yabancı ülkenin konsolosluğundan alınan evlenme ehliyet belgesi, o şehirde bulunan valilik tarafından imzalanarak onaylanmalıdır. Ancak söz konusu belge yurt dışında yetkili kurumlara onaylatılmış ise Türkiye’de tekrar onaylatılmasına gerek görülmemektedir. Nikâh başvurusunda da bu belgenin noter tasdikli tercümesi hazır bulundurulmalıdır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.