ref: refs/heads/v3.0

İşsizlik Maaşı Başvurusu için Ne Gerekli 2023 Yıl Şartları

İşsizlik Maaşı Başvurusu için Ne Gerekli 2023 Yıl Şartları
12.04.2019
A+
A-

İşsizlik maaşı başvurusunda bulunmak için istenilen belgeler 2023 yılında İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışacak iş bulamayan kişilerin dikkatine sunulmuştur. Ülkemizde son dönemde artan işsizlik durumları ve vatandaşların çalışacak iş bulma konusunda zorlanmaları sebebiyle işsizlik maaşı internet üzerinde en çok aratılan konuların arasında yer alıyor. Rehber niteliğindeki bu yazımızda 2023 yılı itibarıyla işsizlik maaşı hakkında bütün merak ettiğiniz soruların cevaplarını ve bu konu hakkında ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı 2023

İşsizlik maaşı almak 2023 yılında birçok vatandaşımızın araştırdığı işlemlerin başında yer alıyor. Sosyal devlet politikaları gereği çalışacak iş bulamayan ancak bazı şartları sağlayan vatandaşlara devlet tarafından işsizlik maaşı ya da diğer bir adıyla işsizlik ödeneği sağlanmaktadır. Söz konusu şartlar altında vatandaşların hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli olan bir miktar maddi destek, devletin yetkili kurumları tarafından bu vatandaşlarımıza destek mahiyetinde sunulmaktadır. Ancak işsizlik maaşı almak isteyen kişilerin de bu ödeneği talep etmeleri gerekiyor.

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli belgeler

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı almak için yapılması gerekenler İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden açıklanmıştır. Buna göre belirlenen şartları taşıyan vatandaşlara işsizlik maaşı alma hakkı tanınmıştır.

İşsizlik Maaşı Kimler Alabilir?

İşsizlik maaşını almak hakkı olan kişiler, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda belirtilmiştir. Buna göre; iş sözleşmesi ile sigortalı olarak bir işyerinde çalışan ve işe devam etme konusunda istekli, sağlıklı ve yetenekli bulunmasına rağmen işini kaybeden sigortalılar işsizlik maaşı desteğinden yararlanabilirler. Bunun yanında söz konusu işsizlik maaşı talebinde bulunan kişilerin, iş sözleşmesinin sonlandırılmasında herhangi bir kastının olmaması da oldukça önemlidir.

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Değişti

İşsizlik maaşı alma şartları önceki yıllara göre değişiklikler barındırıyor. Daha önce belirlenen iş sözleşmesinin feshinden önce 120 gün prim ödenmesi gerektiğine dair maddenin son düzenlemeler neticesinde değişikliğe uğradığını belirtmek gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda yapılan kanun teklifi kabulünün ardından söz konusu değişiklik yürürlüğe girmiş bulunuyor. İşsizlik maaşı alma konusunda belirlenen güncel şartları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İşsizlik maaşı alma koşulları 2023

İşsizlik maaşı alma şartları 2023 yılı içerisinde “Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilmesinin ardından şu şekilde düzenlenmiştir:

  • İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşın kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması
  • İşsizlik ödeneği talebinde bulunan vatandaşın işsizlik sigortası primini son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süre olacak şekilde ödemiş olması
  • Vatandaşın iş sözleşmesinin feshedilme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde vatandaşa en yakın İŞKUR şubesine şahsen başvurması ya da internet üzerinden başvuru işlemlerini yapmış olması
  • Vatandaşın iş sözleşmesinin feshinden önceki 120 gün prim ödemesi ve sürekli çalışmaya devam etmiş olması (Bu madde kaldırılmıştır.)

İşsizlik Maaşı İçin Nereye Başvurulur?

İşsizlik ödeneği almak için başvurulması gereken yer, Türkiye İş Kurumu müdürlükleri ve şubeleridir. Buna göre vatandaş iş sözleşmesinin, işveren tarafından feshedilmesinin ardından bulunduğu yere en yakın İŞKUR birimine şahsen müracaat ederek işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir.

İşsizlik maaşınız e-devlet üzerinden burdan sorgulayabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği Başvurusu

İşsizlik maaşı başvurusu işlemleri için belirlenmiş olan kanuna göre, işsizlik maaşı talebinde bulunacak olan vatandaşın, iş sözleşmesinin işveren tarafından sonlandırıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a müracaat etme şartı vardır. Dolayısıyla 30 gün içinde yapılmayan başvurular kabul edilmemektedir. Öte yandan işsizlik maaşı başvuru için gerekli evrakların da başvuru sırasında hazır bulundurulması vatandaşın sorumluluğu altındadır.

İşsizlik ödeneği başvurusu hem elektronik ortamdan hem de yüz yüze olarak yapılabilmektedir. Dolayısıyla internet üzerinden e-Devlet sistemi aracılığıyla işsizlik maaşı başvurularınızda sizden ekstra bir evrak talep edilmez. Ancak İŞKUR birimlerine giderek yüz yüze yapacağınız başvurularda sizden talep edilen evrakları hazırlamanız şarttır.

İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

İşsizlik maaşı almak için yapılan başvuruda istenen belgeler, İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden vatandaşların bilgisine sunulmuştur. Burada yer alan bilgilere göre şu evrakların işsizlik maaşı başvuruları sırasında hazır bulundurulması gerekmektedir:

  • Nüfus cüzdanı
  • İşten ayrılış bildirgesi
  • İşsizlik maaşı dilekçesi

İşsizlik Ödeneği Başvuru Sorgulama

İşsizlik maaşı başvurusu sorgulama işlemleri, internet üzerinden iki farklı web sitesi kullanılarak kolaylıkla yapılabilir. Söz konusu işsizlik maaşı başvurularının son durumu hakkında bilgi almak isteyenlerin yapabileceği sorgulama işlemleri;

  • E-Devlet sistemi üzerinden “İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Sorgulama” bağlantısı ile kolaylıkla yapılabilirken
  • İŞKUR’un resmi internet sitesinde yer alan “İş Ödeneği” bağlantısı ile de alternatif olarak sonuçlandırılabilir.
  • E-Devlet Üzerinden İşsizlik Ödeneği Sorgulamaya bilirsiniz.
  • Aylık ortalaması asgari ücret olan kişinin 2.558,40 TL üzerinden almış olduğu net aylık işsizlik maaşı 1.015,59 TL olmaktadır.
  • 750,00 TL maaş ortalaması olan kişinin ise almış olduğu net işsizlik maaşı 1.488,62 TL olarak belirlenmektedir.

İşsizlik Maaşı Kaç Kere Ödeniyor?

  • Son 3 yıl içerisinde yatırılan 600 gün işsizlik sigortası prim gününe karşılık işsizlik maaşı alınacak gün sayısı 180 gün (6 ay)
  • Yine son 3 yıl içerisinde yatırılan 900 gün işsizlik sigortası prim gününe karşılık alınacak olan işsizlik maaşı gün sayısı 250 gün (8 ay)
  • 1080 gün işsizlik sigortası prim günü yatırılmasına karşılık alınacak olan işsizlik maaşı gün sayısı ise 300 gün (10 ay) olarak belirtilmiştir.

Kendi İsteğimle İşten Ayrılırsam İşsizlik Maaşı Alabilir Miyim?

Kendi isteği ile iş sözleşmesini sonlandıran sigortalı çalışanlar iş sigortası primlerini düzenli olarak ödemiş olsa dahi işsizlik maaşı hizmetinden yararlanamazlar. Bu nedenle işsizlik maaşının alınması için İş Kanunu’nda belirtilen maddelere göre hizmet akdinin işveren tarafından haksız sebeplerle sonlandırılmış olması gerekir.

İşsizlik maaşı alanlara kredi veren bankalar için https://yenikrediler.com/issizlik-maasi-kredisi-veren-bankalar/ yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.