Sayfa sayfa eksper raporu hazırlama
Gayrimenkul değerleme raporu nedir? Nasıl hazırlanır?
Mevzuat gereğince, almak istediğiniz konut için bankanın kredi verebilmesini sağlayan, uzman kişiler tarafından evin piyasa değerinin tespitini sağlayan bir sistemdir. Halk arasında eksper raporu adıyla bilinmektedir.
Bankalar, mevzuat nedeniyle, eksper değeri verilen bir evin değerleme raporlarını paylaşamazlar. Bu sebeple, ev almak isteyenler eksper raporu nedir, neye benzer, nasıl hesaplanır sorularını sormaktadır. Değerleme raporunun nasıl hazırlanacağı, konut kredisi eksper raporunda olması gerekenler aşağıda anlatılmıştır.
- Eksper raporu, 8-10 sayfa ile 14-15 sayfa uzunluğundadır.
- Her değerleme kurumu kendisine özel bir eksper raporu formatı belirlemiştir. Ancak genel olarak tüm eksper raporları mevzuat gereğince aynı hükmü taşımakta ve aynı hususları ihtiva etmektedir.
- Konut kredisi ekspertiz ücreti firma ve banka tarafından belirlenir ve kredi kullanmaktan vazgeçmeniz veya kredi alamamanız durumunda, eksper ücreti geri alınamaz.
1. sayfa
Konut kredisi eksper raporunun ilk sayfasında raporu hazırlayan kişinin ve hazırlatan kurumun isimleri, eksperi yapılacak olan evin adresi, ada/pafta/parsel bilgileri, eksper tarihi ve eksper yapılacak yapının türü yer almaktadır.
2. sayfa
Bu sayfada, gayrimenkule ait tüm tapu bilgileri yer almaktadır. Tapuda konut hakkında yapılan değişiklikler mevcut ise özellikle bu bölümde belirtilir. Tapu kayıtlarında bulunan, kayıtlar, hacizler, şerhler, ipotekler, kısıtlamalar, kira şerhleri, mahkeme kararları bu bölümde yer alır. Tapu bölümünde, alınmak istenen konut, gayrimenkul dışında bir tür ise, gayrimenkul hariç tahsisli proje bilgileri yer almaktadır. Projenin onaylandığı tarih, konutun projede yer alan konumu ve özellikleri de bu bölümdedir. Yine konut kredisi eksper raporunun ikinci sayfasında konutun belediye kayıtları yer almaktadır. Parsel bilgileri, imar durumu, yapılaşma koşulları, bu bölümde belirtilir. Parsele ait terklerin olup olmadığı, sınır ihlali mevcut mu, Belediye yapı kullanma izin belgeleri, yıkım kararları, encümen kararları, bina ile ilgili belediyede ki tüm kararlar bu bölümde yer almaktadır. Tapuda ki proje ile belediyedeki proje karşılaştırılır. Farklı ve benzer durumlar belirtilir.
3. sayfa
Eksper raporunun 3. sayfasında, gayrimenkulün ulaşım ve konum özellikleri, erişimde olan ve bilinen yapılar, değer katan ve kaybettiren çevresel özellikler anlatılır. Konum ve çevre özellikleri detaylı olarak anlatıldığı bölümdür. Sitenin durumu, oyun parkı, otopark olup olmadığı, yangın söndürme sistemi olup olmadığı gibi hususlarda mevcuttur. Konut eksper raporunun üçüncü sayfasında evin iç detayları ayrıntılı olarak belirtilir. Oda sayısı, metre karesi belirtilir. Dairenin mevcut durumu, resmi makamlarda kayıtlı durumu ile karşılaştırılması için iç mekan ölçü ve konum özellikleri yazılır. Eğer almak istediğiniz konut değil de arsa ise, cephe, derinlik, ölçüleri, ekili olup olmadığı, su kaynakları vb. konular bu bölümde anlatılır. 3. sayfanın sonunda ise konutun değerine etki eden olumlu ve olumsuz etkenler anlatılmaktadır. (Konutun manzarası, yapı kalitesi, şehre uzak olması vb.)
4. sayfa
4. sayfa değer analiz sayfasıdır. Bu sayfada konut değerleme metoduna göre 1 veya 2 sayfadan oluşabilir. Bu sayfada konutun emsallerinin haritada ki konumları da bu sayfa da yer alabilir. Bu sayfada ayrıca, Burada bölgede bulunan diğer satılık gayrimenkuller yer almaktadır. Firmanın veritabanından alınan bilgilere göre bu bölgede satılık olan evler ve özellikleri belirtilir. Eğer maliyet yöntemi de kullanılıyor ise, inşaat hesabı, amortisman hesapları yer alır. Gelir yöntemi de kullanıyor ise, kira emsalleri ve gelir nakit akışı da burada belirtilebilir.
5. sayfa
5. sayfada hesaplamalar sonucunda ulaşılan sonuçlar, değerleme uzmanının görüşü sonuç cümlesi, değer ve satış kabiliyeti, eksper uzmanı, kontrol eden uzman ve raporu onaylayan sorumlu eksper uzmanlarının imzaları yer almaktadır.
6. sayfa
Konut kredisi çekilecek bankanın onay bölümleri, kendi notlarına ayırdıkları bölümler ve konut kredisi sözleşme şartları yer alabilir. Eksper raporunun 6. sayfası bankaya ayrılmış olan bölümdür.
7. sayfa
Bu sayfada satın alınmak istenen, konut, arsa, tarla vb. gayrimenkule ait tapu senedinin bulunduğu sayfadır. Bu sayfada tapu senedinden başkaca evrak bulunmaz.
8. sayfa
Konutun eksperinin yapıldığı tarihte, tapu bilgileri gösteren takbis belgesinin bulunduğu bölümdür. Takbis belgesi yani Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi Ülke genelinde mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılıp her türlü sorgulamanın yapılabilmesini amaçlayan en temel e-devlet projelerinden birisidir. Takbis belgesi hakkında ayrıntılı bilgiyi tapu ve kadastro müdürlüğünden alabilirsiniz.
9. sayfa
Konut kredisi eksper raporu nasıl hazırlanır isimli yazımızda, raporun 9 sayfasında konutun imar durumunun gösterildiğini belirtmek istiyoruz. Bu sayfa da konuta ait imar belgesi bulunmaktadır.
10. sayfa
Bu sayfada konutun ada/pafta/parsel bilgileri ile coğrafi konumunun tespit edildiği, CBS belgesinin bulunduğu sayfadır. Bu belgeye coğrafi bilgi sistemi belgesi adı verilmektedir.
11. ve 12 sayfalar
Bu sayfada konutun iç ve dış mekan fotoğraflarının bulunduğu sayfalardır.
13 ve 14. sayfalar
Konuta ait Tapu Müdürlüğünde ve Belediyede bulunmakta olan proje fotoğrafları yer almaktadır. Yapının türüne veya bankanın yönetmeliğine göre içerik, zenginleştirilebilir ve detaylandırılabilir. Konut kredisi eksper raporu nasıl hazırlanır isimli yazımızda anlatılan hususlar ortalama bir konuta göre anlatılmıştır.