Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Rehberi
Bankaların, ücret aldıkları belki de en acımasız hizmet kalemlerinden biri olan kredi dosya masrafı, tüm tüketicilerin tepkisini çekse de, maalesef bu konuda çıkartılan yönetmenlik gereği, pek te bir çözümü bulunmamaktadır. Kredi alanların çoğu, kredi dosya masrafı geri alma yollarını ararken, bu konuda çeşitli yetkili kurumlara başvurular yapmakta ve bu ödenen masrafı geri almanın peşine düşmektedirler. […]
Bankaların, ücret aldıkları belki de en acımasız hizmet kalemlerinden biri olan kredi dosya masrafı, tüm tüketicilerin tepkisini çekse de, maalesef bu konuda çıkartılan yönetmenlik gereği, pek te bir çözümü bulunmamaktadır. Kredi alanların çoğu, kredi dosya masrafı geri alma yollarını ararken, bu konuda çeşitli yetkili kurumlara başvurular yapmakta ve bu ödenen masrafı geri almanın peşine düşmektedirler. Peki, bu konuda ne kadar başarılır oluyorlar, bu detayları aşağıdaki başlıklarda sizlerle paylaşacağız. Çok kapsamlı hazırladığımız kredi dosya masrafı geri alma rehberini okuduktan sonra, siz de gerekli prosedürleri başlatabilirsiniz.
Kredi Dosya Masrafı Nedir?
Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği adı altında 2014 yılında çıkartılan bankacılık yasası nedeni ile kredi tutarının binde beş tutarını geçmeyecek şekilde dosya masrafı alınmaktadır. Bu hizmet bedeline dosya masrafı denir. Tamamen kredi miktarı ile orantılıdır ve binde beşi geçemeyecek şekilde düzenlenmiştir. Üst limit binde beştir. Bazı bankalar daha düşük dosya masrafı almaktadır ve bazı bankalar ise bazı periyodlarda düzenlediği dosya masrafsız kredi 2018 yılının kredi kampanyaları arasında yer almaktadır.
Kredi Dosya Masrafı Ücreti 2020
Bu sabit bir hizmet bedeli değildir. Hiçbir bankada standart dosya masrafı bedeli bulunmaz. Tamamen alınan kredinin miktarına bağlıdır ve o şekilde hesaplanır. Bankaların alabileceği en yüksek kredi dosya masrafı ücreti 2020 yılında binde beş olarak belirlenmiştir. Binde beşin üzerinde dosya masrafı alınamaz. Bu kanunlarla sınırlandırılmıştır. Bu orandan daha düşük kredi dosya masrafı alan bankalar olabilmektedir. Örneğin binde iki, binde üç gibi oranlarda kredi dosya masrafı alan bankalar olmaktadır.
Kredi Dosya Masrafı Hesaplama
Bu işlem oldukça basittir. Çünkü oranlar bellidir. Alacağınızın kredi tutarının binde beşini hesaplayarak, ne kadar kredi dosya masrafı ödeyeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Bir örnekle kredi dosya masrafı hesaplama işlemi yapabiliriz. Örneğin 30.000 lira kredi aldığınızı varsayalım. Bu kredi için bankanız sizden en fazla 150 lira dosya masrafı alacaktır. Binde beşi temel alarak hesaplama işlemini yaptık. Eğer bankanızın belirlediği kredi dosya masrafı oranı binde beşten az ise, ona göre hesaplamanızı yapabilirsiniz. Bazı kredilerde dosya masrafı bulunmamaktadır. Genellikle ihtiyaç kredileri için belirlenir. Bu durum bankadan bankaya değişkenlik gösterebilmektedir.
Dosya Masrafsız Kredi Veren Bankalar 2020
Banklar bazı dönemlerde çeşitli kredi kampanyaları düzenler Şu an güncel bir kampanya bulunmasa da, web sitemizi sürekli takip ederek, olası güncel kampanyalara göz atabilirsiniz. Ancak şunu belirtmeden geçemeyeceğiz. Hiçbir banka kar edemeyeceği bir kampanya düzenlemez. Dosya masrafsız kredi paketi diye sunar ama siz hiç farkında bile olmadan, farklı hizmet kalemlerinden aldığı ücret ile bunu fazlasıyla sizden çıkartır ve telafi eder. Mesela kredi dosyasından masraf almaz ama hayat sigortası şartı koşar. Veya faiz oranlarını olduğundan yüksek tutar. Bir şekilde onu sizden geri alır. Bu konuda hiç merak etmeyin: )
[benzeryazi pid=5470]
Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?
Bu konuda o kadar çok şey yazılıp çizildi ki, insanların kafası çok karışık. Kredi dosya masrafı geri alma konusunda ısrarcı olan bir kesim, tüketici heyeti, mahkemeler ve çeşitli kurumlara başvuru yaparak parasını geri alma yoluna giderken, bazı tüketiciler ise son 10 yıl içerisinde kullanılan tüm kredi dosya masraflarını geri alma yolunu tercih etmişlerdir.
Yargıtay emsal kararları olduğunu savunan tüketicilerin bu başvuruları son 1 yıl içerisinde maalesef ret edilmektedir. Bazı hukuk uzmanlarının ısrarcı tavırları ve telkinleri ile harekete geçen tüketiciler, son zamanlarda maalesef başarılı sonuçlar alamamaktadırlar. Bankaların hazırladığı sözleşmelerde, bu konu açıkça beyan edilmiştir.
Kredi dosya masrafı geri alma başvurusunda bulunan müşterilerine karşı farklı tavır takınan bankalar, hizmet sözleşmeleri süresiz iptal etmekte ve müşterilerin bankaları ile ilişkisini kesmektedir. Ve hatta üstüne üstlük tüm yargı masraflarını da davayı açan tüketiciye yüklemektedirler. Çünkü bu madde, bankacılık kanununda açıkça beyan edilmiştir. Kredi dosya masrafı için alınacak olan tutar bellidir. Krediyi aldığınız zaman bu size belirtilmektedir ve bunu kabul ederek krediyi almaktasınız. Onun yerinde kredi dosya masrafsız kredi veren bankaları tercih etmelisiniz.
[benzeryazi pid=1550]