Kredi Başvurularının Olumsuz Sonuçlanma Nedenleri
Kredi başvurusu yapmadan önce tabiri caiz ise önce aynaya bakmak gerekiyor. Yani kendi finansal statümüzün ne durumda olduğunu, bankadan ne kadar kredi talebinde bulunabileceğimizi, kredi notumuzu, aylık gerimizi ve alacağımız kredi için aylık ne kadar taksit ödemesi için ayırabileceğimizi çok yönlü analiz etmeliyiz. Kredi red sebepleri başında paldır küldür kredi başvurusu yapmak geliyor. Bu duruma […]
Kredi başvurusu yapmadan önce tabiri caiz ise önce aynaya bakmak gerekiyor. Yani kendi finansal statümüzün ne durumda olduğunu, bankadan ne kadar kredi talebinde bulunabileceğimizi, kredi notumuzu, aylık gerimizi ve alacağımız kredi için aylık ne kadar taksit ödemesi için ayırabileceğimizi çok yönlü analiz etmeliyiz. Kredi red sebepleri başında paldır küldür kredi başvurusu yapmak geliyor. Bu duruma birden fazla örnek verebiliriz. Tüm bu olası sebepleri aşağıdaki başlığımızda mercek altına alacağız ama ondan önce size bir tavsiyemiz olacak. Kendi durumunuzu iyice analiz etmeden kredi başvurusu yapmayınız. Çünkü her olumsuz başvuru, kredi notu hanenize eksi olarak yazılmaktadır. Bu sebepten dolayı, kredi red sebepleri listemize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Kredi Başvuru Kriterleri
Neredeyse tüm bankaların kredi başvuru kriterleri hemen hemen aynıdır. Öncelik kredi notunuzdadır. Değerlendirmeye alınan ilk şey kredi skorudur. Bir bankaya kredi başvurusu yapmaya gittiğiniz zaman, ilk sordukları soru TC. Kimlik numaranızdır. Çünkü TC. Kimlik numaranıza bağlı olan kredi puanınız sorgulanmaktadır. Kredi notunuz kredi almak için uygun ise, diğer detaylar konuşulur. Prosedür gereği bazı belgeler istenilir.
Öncelik kredi notunuzdur. Daha sonra gelir belgesi gelir. Bu iki seçeneği geçtiğiniz zaman, gerisi sadece teferruattır. Her şekilde krediniz onaylanır. Ancak kredi notunuz da sıkıntı varsa ve ibraz ettiğiniz gelir belgesi yeterli değilse, ikinci aşamada sizden maddi teminat veya gayrimenkul teminatı talep edilebilir. Bunun yanı sıra kefil ve benzeri teminatlar da masaya yatırılır. Banka müşterisi değilseniz; ikametgâh belgesi, son 3 aya ait ödenmiş bir fatura ve benzeri birkaç belge de talep edilebilir. Bütün bankaların kredi başvuru belgeleri bu şekildedir. Gerek görüldüğü istisna durumlarda, bankalar sizden ek belgeler talep edebilmektedir.
Kredi Red Sebepleri
Yapmış olduğunuz kredi başvuruları genel olarak en geç 24 saat içerisinde netleşmektedir. Olumlu ya da olumsuz size sms, email veya telefon yolu ile geri dönüş yapan bankalar, başvurunuzun sonucu iletmektedirler. Ancak bazı olağanüstü durumlarda bu süreç 72 saate kadar uzayabilmektedir ( gayrimenkul ipotekli krediler, yüksek tutarlı krediler, ticari krediler ve benzeri durumlar ). Kredinizi internet üzerinden otomatik olarak yaparsanız, genellikle dakikalar içerisinde sonuç mesajı alırsınız. Özel kredi başvurularınızı direkt şubeler kanalı ile yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bazen banka sistemleri talepleri otomatik yanıtlıyor. Gelelim kredi red sebepleri listesine:
- Kredi notu
Listenin ilk sırasında kredi skorunuz vardır. Kredi başvurusu yapmadan önce mutlaka ama mutlaka Findeks üzerinden kredi notunuzu sorgulatın ve kredi puanınızı bilerek ona göre kredi başvurunuzu yapınız. En azından kredi skorunuza göre kaç lira kredi talebinde bulunabileceğinizi kestirebilirsiniz. Mesela orta riskli grupta iseniz, kalkıp bankadan 50.000 lira kredi talep edemezsiniz. Banka bu başvurunuzu red eder. Bu %99 ihtimaldir. Kredi notunuza ve bulunduğunuz risk grubuna göre kredi talep miktarınızı ayarlarsanız, red edilme ihtimali daha düşük olur.
[benzeryazi pid=7897]
- Devam eden borçlarınız
Kredi notunuz kredi almak için müsait olsa bile, devam eden kredi taksitleriniz varsa, ikinci kredinizin red edilme ihtimali her zaman yüksektir. Eğer aylık geliriniz çok yüksek ise, istisna grupta olabilirsiniz ama asgari ücretle çalışan standart maaşlı biri iseniz, ikinci krediye başvurunca büyük ihtimal red edilebilirsiniz. Devam eden kredinizi kapatmadan, yeni kredi başvuru yapmadan önce bu ihtimali mutlaka göz önünde bulundurunuz.
İlginizi Çekebilir: Kredi Borcu Yapılandırma Tek Bankada Birleştirme
- Kara listede olanlara kredi
Kara listede olmak, kredi red sebepleri listesinde yer alan en çok sorunlu maddelerden biridir. Kesinlikle hiçbir şekilde kredi başvurunuz onaylanmaz. Hangi bankadan başvuru yaparsanız yapın, kredi başvurunuz red edilir. Kredi başvurusu yapabilmeniz için öncelikle mevcut borçlarınızı kapatıp, üzerinden 5 sene geçmesini beklemelisiniz. Dünyanın en zor süreçlerinden biridir kara liste durumu. Tüm finansal kapılar yüzüne kapanır ve hiçbir şekilde bankalar ile çalışamazsınız.
[benzeryazi pid=436]
- Kredi talep miktarı
Kredi başvurunuzun olası red edilme sebeplerinden biri de, talep ettiğiniz kredi miktarının yüksek olması olabilir. Örneğin aylık belgelenebilir geliriniz 3500 lira iken, 48 ay vadeli 100.000 lira kredi başvurusunda bulunursanız, her hangi bir maddi teminat veya gayrimenkul ipoteği göstermeksizin, kredi başvurunuzun red edilme olasılığı %100 olacaktır. Kredi red sebepleri arasında yer alan yüksek miktarda kredi talep etme durumu, önemli red sebeplerinden birisidir. Bu maddeye takılmak istemiyorsanız, kredi başvurunuzu yapmadan önce detaylı bir bütçe planı çıkarın ve ona göre kredi başvurunuzu gerçekleştirin.
Kredi Başvuru Nasıl Yapılmalı?
Yukarıda saydığımız red edilme nedenlerini okuduysanız, kredi başvurusu nasıl yapılması sorusunun cevabını da almış oldunuz demektir. Kredi red sebepleri ne ise, onun tam tersi yönünde başvurunuzu hazırlayın.
- Önce kredi notunuzu öğrenin
- Devam eden kredilerinizi kapatın
- Kara listede olup olmadığınızı sorgulayın
- Ne kadar kredi talebinde bulunacağınızı bütçenize göre planlayın
Bu şekilde başvuru yaparsanız ve mali statünüzün kredi için uygunsa, emin olun tüm bankaların kapısı size açık olacaktır.
Kredi Red Edildikten Sonra Yeniden Başvuru
Bütün bankaların kredi değerlendirmeli tek bir havuzdan yapıldığı için, bir bankadan red yerseniz, önce nedenini araştırın. Kredi red sebepleri listesinde yer alan maddelerden biri ise onu araştırın. Red edilme sebeplerini çözmeden önce, kesinlikle başka bankaya yeniden kredi başvurusu yapmayın.