2023 Kimlik Değiştirmek için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kimlik değişimi için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra kimlik yenileme işlemi daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir. Kimlik değişimi için evraklar şu şekilde sıralanabilir;
- Şu an kullanılan güncel nüfus cüzdanı,
- 2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir),
- 22,5 TL değişim ücreti (Bu ücretin başvuru yapılmadan önce anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir. Ödemeler internet üzerinden yapılabilir.)
Nüfus cüzdanı olmayan kişiler;
- Sürücü belgesi,
- Pasaport,
- TSK Kimlik kartı,
- Evlilik Cüzdanı,
- Pasaport,
- Hakim savcı kimliği,
- Sarı basın kartı,
- Avukat kimlik kartı belgeleri ile de başvuru yapabilirler.
Çipli kimlik kartı olarak da bilinen yeni kimlik kartları 2017 yılından bu yana vatandaşlara dağıtılmaktadır. Şu zamana kadar toplam neredeyse 16 milyon kişiye yeni çipli kimlik verildiği biliniyor. Vatandaşlar yavaş yavaş çipli kimliğe geçiyor.
Kimlik Değişimi için Ödeme Yapılabilecek Anlaşmalı Bankalar Hangileridir?
Kimlik değişimi için ödeme yapılacak bankalar Bankalar Nüfus Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu bankalardır. Bu bankalara kimlik değişimi için evraklar tamamlandıktan sonra ödeme yapılması gerekmektedir. Bu bankalar;
- Akbank Bankası,
- Anadolu Bank,
- Aktif Yatırım Bankası,
- Denizbankası,
- Burgan Bank,
- Fibabanka,
- PTT Şubeleri,
- Garanti Bankası,
- Turkish Bank,
- Turkland Bank,
- Türk Ekonomi Bankası,
- Türkiye Halk Bankası,
- Türkiye İş Bankası,
- Kuveyt Türk Katılım Bankası,
- ICBC Turkey Bank,
- HSBC Bank,
- ING Bank,
- Odea Bank,
- Şekerbank,
- Vakıf Katılım Bankası,
- Yapı Kredi Bankası,
- Ziraat Bankası şeklinde sıralanabilir.
Yeni Kimlik Değişimi için Başvurular Nereye Yapılır?
Kimlik değişimi için başvuru yapmak için Nüfus Müdürlüklerine başvurmak gerekir. Vatandaşlar diledikleri Nüfus Müdürlükleri’ne başvurabilirler, sınırlama bulunmamaktadır. Başvuru sonrasında alacağınız kart, nüfus cüzdanı olarak geçmez; T.C. kimlik kartı ya da yeni kimlik olarak ifade edilir. Başvuru yapmadan önce Nüfus Müdürlüklerinden randevu almanız gerekmektedir. Çünkü Nüfus Müdürlükleri’nde genellikle aşırı yoğunluk olur. Randevu alan kişilere öncelik tanınır.
Yeni Kimlik Almak için Nüfus Müdürlükleri’nden Nasıl Randevu Alınır?
Nüfus Müdürlükleri’nden randevu almak için ALO 199 Çağrı Hattını arayabilirsiniz. Dilerseniz randevularınızı internetten de alabilirsiniz.
Kimlik Yenileme Hangi Durumlarda Yapılır?
Kimlik yenileme gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Evlilik durumunun söz konusu olması,
- Kimlik belgesinin yıpranması nedeni ile numaraların tam olarak görünmemesi halinde,
- Fotoğrafın kişinin tanınmasına engel olacak şekle gelmesi halinde (Örneğin fotoğraf çekiminin üzerinden uzun zaman geçmesi)
Ehliyet Yenileme ve Kimlik Yenileme İşlemi Aynı Anda Yapılabilmektedir
Ehliyet ve kimlik yenileme işlemi Nüfus Müdürlükleri’nin aynı anda diğer belgeleri de dağıtması ile birlikte mümkün olmuştur. Dolayısı ile kimliğinizi yenilerken ehliyet belgesi için de başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yapmadan öne ilk olarak randevu almanız gerekmektedir. Başvuru yapmak için gittiğiniz nüfus müdürlüklerinde parmak izinizi sisteme kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Kimlik kartı işlemleriniz tamamlandığı zaman vermiş olduğunuz adrese PTT yeni kimlik kartınızı gönderecektir.
Ayrıca Dijital ehliyet sahibi olmak için 2023 Dijital Ehliyet İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? yazımızdan da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yeni Kimlik Almak İçin Ücretler Ne Kadar?
Kimlik yenilemek için gerekli ücret kimliğin yenilenme nedenine göre değişim göstermektedir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir;
- Kimliğin kayıp edilmesi nedeni ile yenileme işlemi yapılması: 45 TL,
- Yeni doğan için kimlik çıkarma: 22,50 TL, (Bildirimin vaktinden yapılmamış olması gerekir)
- Yeni doğan için kimlik çıkarma: ücretsiz,
- Evlilik nedeni ile kimlik yenileme: 22,50 TL,
- Eskiyen kimliği değiştirme: 22,50 TL
Yukarı yazan ücretler vatandaşlardan değerli kağıt bedeli olarak tahsil edilir. Kimlik kartı başvurularını 15 yaşını tamamlamış olan kişilerin şahsen yapmaları gerekmektedir.
Boşanma Nedeni ile Kimlik Değiştirme İşlemlerinde İstenilen Belgeler Nelerdir?
Boşanma nedeni ile kimlik değişimi kesinleşme şehri yayınlandıktan sonra, karar Nüfus Müdürlükleri’ne iletilir. Kesinleşme kararı olmadan Nüfus Müdürlükleri’ne başvurmamanız gerekir. Karar kesinleştikten sonra aşağıdaki belgeler ile başvuru yapabilirsiniz;
- Eski kimlik belgeniz,
- Biyometrik fotoğrafınız,
- Boşanmanın kesinleştiğine dair boşanma kararı,
- 22,5 TL’nin ödendiğine dair ödeme makbuzu.
Yeni Doğan Bebekler için Kimlik Yenilemede Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yeni doğanlar için kimlik yenileme işlemi için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur. Bebekler ve 15 yaşından küçük vatandaşlar için fotoğraf götürmeye de gerek yoktur. Bebeğin doğduğu günden itibaren en geç 30 gün sonra kimlik çıkarmak için Nüfus Müdürlükleri’ne başvuruda bulunmanız gerekir. Bu sürenin aşılması halinde, kimlik yenileme işlemi için ücret ödemeniz gerekir. Kimlik değişimi için evraklar ise başvuru yapan kişinin kimliği ve bebeğin doğum belgesidir.
Kayıp, Yıpranma ve Çalıntı Nedeniyle Kimlik Değiştirme için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kayı, yıpranma, çalıntı nedeniyle kimlik yenileme işlemi için öncelikle kişilerin devletin anlaşmış olduğu banka kurumlarına 22,5 TL’yi yatırmaları gerekmektedir. Bu ücret eski nüfus cüzdanı ve yeni kimlik belgesinin kayıp olması, çalınması ve yıpranması halinde farklılık göstermektedir.
Eğer eski kimliğinizi, yani nüfus cüzdanınızı kayıp ettiyseniz, çalındıysa ya da yıprandıysa, resmi olarak geçerliliği olan herhangi bir kimlik belgesine ihtiyaç duyacaksınız. Daha sonra bankaya ödediğiniz 22,5 TL makbuzu götürmelisiniz. Son olarak 1 adet biyometrik fotoğraf ile başvurunuzu tamamlayabileceksiniz.
Eğer yeni kimlik kartınızı kayıp ettiyseniz, çaldırdıysanız ya da yıprandıysa yapmanız gereken ödeme miktarı 45 TL olacaktır. Yalnızca yıpranmış olması halinde 22,5 TL ödersiniz. Eğer sistemde mevcut olan fotoğrafınız son 6 aya ait ise biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız olmayacak. Başvuruya giderken ehliyet benzeri resmi geçerliliği olan kimlik belgenizi yanınızda götürmeyi unutmayınız. Başvurularınız yaparken diğer verileriniz biyometrik verileriniz arasından alınacaktır.
Kimlik Değiştirmek için Randevu Almak Zorunda mıyım?
Kimlik değişimi randevu alma zorunlu değildir. Ancak randevu almadan işlem yapmanız yoğunluk olması nedeni ile çok zordur. İşlerinizin acil olduğu durumlarda ya da randevu alamıyorsanız Nüfus Müdürlükleri’nin daha az kalabalık olduğu sabahın erken saatlerinde önünde olmanızı tavsiye ediyoruz. Daha önceden Nüfus Cüzdanını yeni kimlik ile değiştirmek için randevu alma zorunluluğu bulunuyordu.
Kimlik Değiştirmek için Alınan Biometrik Veriler Nelerdir?
Kimlik değişimi için biometrik veriler 15 yaş ve üzeri olan kişilerden istenmektedir. Bu kişilerin;
- Parmak izi,
- Parmak damar izi,
- El ayası damar izi biometrik verileri toplanmaktadır.
Bu verilere ek olarak kimlik kartında kullanması planlanan fotoğrafın kişinin son halini açık ve net bir şekilde gösteriyor olması gerekmektedir. Bu nedenle fotoğrafların son 6 ay içinde çekilmiş olması talep edilmektedir. Biometrik fotoğrafların ICAO standardında olması gerekir. Aksi halde fotoğraflar kabul edilmez.
Kimlik kartında renkli fotokopi fotoğrafların kullanılması yasaktır. Çoğaltılmış olan benzeri fotoğraflar da kullanılmaz. 15 yaşından küçük olan bireylerin fotoğraf koyma zorunluluğu olmaz. Fakat kişinin özel talebi üzerine fotoğraf konulması mümkündür. 15 yaşına gelmemiş kişilerin başvuruları yasal varisleri tarafından yapılabilir. (Anne, baba, kardeş gibi). Yasal varislerin bulunmaması halinde büyük ana, büyük baba da başvuru için yetkilidir.