ref: refs/heads/v3.0

Çek Kırdırma İşlemi Yapan Bankalar, Çek Kırma Komisyonu Ne Kadar?

Çek kırdırma işlemi yapan bankalar ve faktöringler aracılığıyla çeklerinizi kırdırabilirsiniz. Bankaların ve faktöringlerin çek kırdırma komisyonunun ne kadar olduğunu, işlemin nasıl gerçekleştirildiğini, yüzde kaç komisyon ödendiğini okuyabilirsiniz.

Çek Kırdırma İşlemi Yapan Bankalar, Çek Kırma Komisyonu Ne Kadar?
A+
A-

Çek kırdırmak için bankalar ve komisyon oranlarını biliyor olma ellerinde çek bulunan kişiler için oldukça önemli bir konudur. Birçok kişi çek karşılığında ödeme yapıyor. Bu çekleri de acil şekilde bozdurması gerekenlerin çekleri kırdıracağı bir yer bulmaları gereklidir. Çek kırdırmak için başvurabilecek farklı yerler mevcuttur. Bu yerlerin de komisyon oranları birbirinden farklıdır.

Çek Kırdırmak Nedir?

Çek kırdırmanın anlamı elde bulunan çekin acil bir şekilde nakite çevrilmesidir. Elinde bir çek olan kişiler bu çekler ile ne yapacağını bilemeyebilir. Fakat hızlı bir şekilde çeki nakite çevirmek isteyen kişiler çek kırdırma işlemi yapabilecekleri yerleri tercih etmelidir.

Çek Kırdırma Nasıl Yapılır?

Çek kırdırma yöntemi olarak bazı bankalar kullanılabilir. Bunun yanı sıra faktöring firmaları da yine çek kırdırma işlemi gerçekleştirebilir. Bu firmaların da çek için kestikleri komisyon farklıdır. Bundan dolayı da çek kırdırmak isteyen kişiler için verilen en önemli tavsiyelerden birisi komisyon oranını düşük tutan adresleri tercih etmeleridir. Aksi halde büyük zarara uğramak söz konusu olacaktır.

Çek Kırdırmak İçin Ne Kadar Komisyon Verilmeli?

Çek kırdırma komisyon oranı hangi yolla çekin bozdurulacağına göre değişkenlik gösterir. Çeklerin günleri geçmeden bozdurulması gereklidir. Bunun için de bankalar ya da faktöring firmalarına başvurulabilir. Bu firmalar da genellikle yüzde 5 ile yüzde 20 arasında çeki bozdurmanın karşılığında komisyon kesiyor. Ayrıca çekin bozdurma tarihinin yakın ya da uzak olması da komisyon oranını belirliyor. Çeki en karlı bozdurabilmek için de bu firmaların komisyon oranlarının iyi bilinmesi gereklidir. Ona göre de çek kırma işlemi için tercih edilecek firma belirlenmelidir.

Çek Kırdırmak Yasal Mıdır?

Çek kırdırmanın yasal olup olmadığı çekin nasıl bozdurulduğuna göre değişkenlik gösterir. Çekler faturalı bir şekilde bozdurulması şarttır. Fakat bazı firmalar faturasız da çek kırdırma işlemi yapabilmektedir. Faturalı çek bozdurmanın yasal olarak hiçbir sakıncası yoktur. Ancak bir çek faturasız olarak kırdırılırsa bu bir suçtur. Bu çek bozdurma şekli sonucunda hapis cezası dahi alabilmek mümkündür. Faturalı çek bozdurma vergi ödendiği de anlamına gelir. Bundan dolayı yasaldır. Fakat faturasız çek bozdurma vergi kaçırma da demek olduğu için suç teşkil eder.

Çek Kırdırma Nasıl Hesaplanır?

Çek kırdırma hesaplama yöntemi bankaların komisyon oranlarına göre değişiyor. Çek bozdurabilmek için bazı bankalar ve faktöring firmaları ile görüşmek gerekiyor. Bu kanalların da komisyon ücretleri birbirinden farklıdır. Çek kırdırmayı hesaplayabilmek için de başvurulan kurumun belirlediği komisyon oranı ne ise toplam tutardan o oran düşülmelidir.

Faktöring Çek Kırdırma

Faktöring firmaları aracılığıyla çek kırdırma bankalardan sonra en çok başvurulan yöntemdir. Bazı faktöring şirketleri farklı komisyon miktarıyla çekleri bozabiliyor. Özellikle acil bir şekilde çek bozdurması gerekenlerin en çok tercih ettiği çek kırdırma kanallı bu faktöring firmalarıdır. Bir faktöring şirketinin resmi olup olmadığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından belirlenir. Çek kırdırmak için de BDDK tarafından denetlenen bu faktöring firmalarına başvurulması gereklidir.

Çek Kıran Faktöring Firmaları

Hangi faktöring firmaları çek kırar sorusunun cevap BDDK denetlemesine tabi olan tüm faktöring firmalarıdır. Bazı kişilere daha avantajlı gelmesinden dolayı bankalardan ziyade bu faktöring firmaları çek kırmak için tercih edilir. Acil bir şekilde çek kırdırmak isteyen kişilerin başvurabilecekleri faktöring firmalarından da bazıları şunlardır:

  • Tam faktöring,
  • Yaşar faktöring,
  • Garanti faktöring,

Faktöring Çek Kırdırma Nasıl Yapılır?

Faktöring firması ile çek kırma yolu için ilk olarak hangi firmanın tercih edileceğine karar verilmesi gereklidir. Bu tercih yapılırken komisyon oranları göz önüne alınmalıdır. Ayrıca bazı faktöring firmaları çekin tutarını iki taksit şeklinde ödemektedir. Bu da tercihi etkileyebilecek unsurlardır. Faktöring firmasından çek kırdırmak isteyen kişiler ilk olarak firma ile görüşmelidir. Bu görüşme sonucunda anlaşmaya varılırsa firmada fatura ile beraber çeki bozacaktır.

İş Bankası İle Çek Kırdırma

Çek kırdırmak için İş Bankası başvurulabilecek bankalardan birisidir. İş Bankası çek kırdırmak için en çok tercih edilen bankaların başında geliyor. Bunun da temel nedeni bu bankanın komisyon oranıdır. Diğer bankalardan daha uygun komisyon kesintisi yapan İş Bankası bundan dolayı da elinde çek olan kişilerin ilk başvurduğu adreslerden birisidir. İş Bankası çek bozdurmak için istediği bu komisyon ücreti yüzde 3’tür.

Denizbank Çek Kırdırma Komisyon Tutarı

Denizbank çek bozdurma komisyon oranı çekin hangi bankaya ait olduğuna göre değişir. Denizbank kendi bankasına ait çeklerden daha az komisyon ücreti almaktadır. Kendi bankasına ait çekler için Denizbank 15 TL’lik komisyon ücreti alıyor. Farklı bankalar için Denizbank’ın istediği komisyon miktarı çekin tutarına göre değişkenlik gösterebilir. Bu miktar da 25 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.

Çek Kırdırmak İçin Adres Akbank

Akbank’tan çek bozdurmak adına hem Akbank’a ait hem de farklı bankalara ait çekler için başvurulabilir. Çekin hangi bankaya ve şubeye ait olduğuna göre de çek için alınan komisyon ücreti değişiyor. Fakat Akbank’ın kestiği bu komisyon ücretleri arasında çok fark bulunuyor. Akbank genel olarak kendi bankasının çeklerini 16 TL’ye diğer bankalarınkini ise 17 TL karşılığında bozuyor.

Garanti Bankası’nın Çek Kırma Komisyonu

Çek kırma için Garanti Bankası komisyonu aynı tarafından düzenlenmiş çekler için 15 TL’dir. Farklı şubelerden düzenlenen çekler için ise 35 TL ile 150 TL arasında bir komisyon alınmaktadır. Diğer bankaların çekleri için de yine Garanti Bankası 15 TL ücret kesintisi yapmaktadır. Ayrıca Garanti Bankası’na ait faktöring şirketi de vardır. Bu firma ile de çek bozdurabilmek mümkündür.

QNB Finansbank İle Çek Kırdırma

QNB Finansbank aracılığıyla çek bozdurmak için verilmesi gereken tahsilat ücreti aynı şubede hazırlanan çekler için 15 TL’dir. Farklı şubelerden düzenlenmiş olan çekler için ise virman yolu ile yapılacak olan ödemeler için 20 TL, kasa yoluyla yapılacak olan ödemeler için ise 55 TL ödenmesi gereklidir.

Yurtdışından Gelen Çeki Bozan Bankalar

Yabancı ülkeye ait çeki kırdıran bankalar genellikle fazla komisyon oranı uygulayabiliyor. TL cinsinden çek bozan bankalar döviz kuruyla hazırlanmış olan çekleri de kırabiliyor. Fakat yurtdışında hazırlanan çekin nasıl bozdurulacağı kişilerin kafalarını karıştırabiliyor. Bu çeklerin bozdurulması için de yine aynı bankalara başvurulabilir. Fakat çek bozdurmadan önce faktöring firmalarına da danışılmasında yarar vardır. Hem bankalardan hem de faktöring firmalarından komisyon ücretine dair bilgi alınmasının ardından çekin bozdurulması kişileri zarardan koruyacaktır. Bundan dolayı da uzmanların önerdiği yöntemdir.

Çek Kırma İşlemi Yapan Diğer Firmalar

Çek kırmak için alternatif yollar arayan kişilere gösterilebilecek en önemli adreslerden bir tanesi kuyumculardır. Ülkemizde pek çok kuyumcu çek kırma işlemlerini gerçekleştiriyor. Bu kuyumcuların bulunarak çeklerin verilmesinin karşılığında çek tutarında ücret alınabilir. Fakat bu çek kırdırma işlemi faturalı yapılan bir işlem değildir. Bundan dolayı da yasal değildir. Bunların yanı sıra çek bozduğunu söyleyen bazı firmalar da mevcuttur. Ancak bu da yasal bir yol olmadığı için dikkatli davranılması gereklidir.

Bunu yanında Karşılıksız Senet Nasıl Tahsil Edilir? https://yenikrediler.com/karsiliksiz-senet-nasil-tahsil-edilir/ bağlantısından bilgi alabilirsiniz.