ref: refs/heads/v3.0

Kredi Borcu 1 Ay Ödenmezse Ne Olur?

Nakit sıkışıklığınızda kredi borcunuzu 1 ay ödemezseniz ne olacağı, hangi yaptırımlarla karşı karşıya kalacağınızı ve bu durumu nasıl aşabileceğinizi merak ediyorsanız konu hakkındaki bütün ayrıntılar yazımızda.

Kredi Borcu 1 Ay Ödenmezse Ne Olur?

Son zamanlarda ekonomide yaşanan dalgalanmalar sebebi ile kredi borçlarını ödeyemeyen kişi sayısında ciddi miktarda artma olduğu kaydedildi. Özellikle bankaların müşterilerine uygun avantajlar ve hizmetlerle sunmuş olduğu banka kredileri, pek çok kişinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Daha önceden almış olduğu kredileri vaktinde ödeyemeyen kişiler ise oldukça endişeli. Esas olarak Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğine göre düzenlenen kredi kartı borçları işlemleri, yine bu sözleşme üzerinden kredi borcunu ödeyemeyen kişilere belirli yaptırımlar uygulamaktadır.

Kredi Borçları Tüketici Kredisi Sözleşmesi

Resmî gazetede yayımlanan Tüketici Kredisi Sözleşmesi, özellikle kredi kartı ya da banka kredisi borcu olan kişileri oldukça yakından ilgilendirmektedir. Buna göre Tüketici Kredisi Sözleşmesine ulaşmak isteyen kişiler aşağıdaki bağlantıya tıklayarak sözleşmeye dair PDF dosyasını görüntüleyebilirler.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi borçlarını ödemeyen kişiler, resmî gazetede yayınlanan Tüketici Kredisi Sözleşmesinde yer alan hükümlere göre işlem almaktadırlar. Yaptırımların tamamı burada yer alan sözleşme çerçevesi içerisinde yapılırken, kredi alınan bankaların ya da kredi kartı borcuna sahip olan bankaların borçlar üzerinde de kendi kurallarına göre yaptırımları olabilmektedir. Bu yüzden kredi borçları ödenmediği takdirde kişilerin direk olarak banka ile iletişime geçmesi daha büyük bir yaptırımla karşılaşma riskini azaltacaktır.

Kredi Borcu Ne Zaman Avukatlık Olur?

Kredi borcunun avukatlık olma durumu, bankanın inisiyatifinde olan bir durumdur. Buna göre kişiler eğer kredi borçlarını ödemezlerse banka borcun tahsilatı için kişilere bir miktar daha süre tanır. Yani banka borcunu tahsil etmek için hemen avukatı devreye sokmaz. Banka tarafından kişilere verilen ödeme süresi dolduğunda tüm inisiyatifler bankanın eline geçmiş olacaktır.

[benzeryazi]

Kredi Borcu İçin Bankanın İşlem Yapmadan Kişiye Kaç Güne Kadar Mühlet Tanımaktadır?

Banka tarafından kişilerin kredi borçlarını ödemeleri için tanınan süre, kişilerin birbirini izleyen en az iki taksit ödemesinin yapılmaması durumunda kredi borcu olan kişilere 30 gün mühlet vermesidir. Bankanın müşteriye sunmuş olduğu iki taksitin ödenme zamanı toplamda 90 gün olsa dahi bu süre içerisinde geri ödemenin mutlaka yapılması gerekmektedir. Aksi durumda banka artık inisiyatiflerini kullanarak kişiyi avukatlık durumuna taşıyabilir.

Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Ne Kadar Faiz Uygulanır?

Kredi borçlarının ödenmediği zamanlarda uygulanan faiz oranı; yasal takip durumu dahil kredi faizinin %30’u oranında gecikme faizi uygulamaktadır. Kredi borcunu vaktinde ödeyemeyen kişiler için uygulanan Kredi Gecikme Faizi, bankaların online işlemler sisteminde yer alan uygulamadan rahatlıkla hesaplanabilmektedir. Buna göre kredi borcunu geciktiren ya da ödeyemeyen kişiler Kredi Gecikme Faizi uygulaması ile ödeyecekleri geri ödemeleri bu şekilde rahatlıkla hesaplayabilirler.

Kredi Geç Ödemelerinde Faiz Üstüne Faiz Uygulanır Mı?

Kredi borcu ödemelerinde faiz üstüne faizin uygulanma durumu, yönetmelikte yer alan “temerrüt hali de olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz.” İbaresi ile netliğe ulaştırılmış bir durumdur. Buna göre kredi geç ödemelerinde faiz üstüne faiz uygulanma durumu asla uygulanmamaktadır. Buna başka bir şekilde açıklık getirmek gerekilirse; yasal takip süreçleri dahil olmak üzere kredi ve kredi kartınızı geç ödemekten kaynaklı hesaplanan gecikme faizlerinin üzerine ek bir faiz uygulanmamaktadır. Bankanın uygulamış olduğu faiz oranı sadece kalan anapara üzerinden hesaplanarak yapılmaktadır.

Ödenmeyen Kredi Borçları için Banka ile Anlaşma Yoluna Gidilebilir Mi?

Kişilerin kredi notları oldukça hızlı bir şekilde etkileyen kredi borçları, ödenmediği takdirde kişilerin kredi notlarını düşürmektedir. Bazı bankalar müşterileri ile anlaşma yoluna gitseler de genel anlamda alternatif ödeme seçenekleri konusunda uzlaşılması oldukça zordur. Kişilerin kredi notları düştükçe alternatif bankanın elinde olur. Borcunu ödemeyen kişilerin kredi ödemeleri bozulmadan önce banka ile daha farklı bir ödeme planı yapma yoluna gitmeleri onlar için oldukça iyi olacaktır.

Farklı Bankalarda Kredi Alınarak Borçlar Kapatılabilir Mi?

Borç kapatma kredileri olarak hizmete sunulan bu krediler, kişilerin borçlu olduğu bankanın haricindeki bankalardan alabildikleri kredilerdir. Bankalar tarafından sunulan bu kredilerin mantığı, kişilerin sahip oldukları tüm borçları tek bir çatı altında toplayarak onlara daha uygun ve düzenli bir ödeme planının çıkartılmasıdır. Borç kapatma kredileri kullanılırken kişilerin bilmesi gereken en önemli şey, normal kredilerde kullanılan tüm prosedürlerin bu kredilerde de kullanılması durumudur. Bunun anlamı kişilerin bu kredileri kullanabilmeleri için kredi notlarının ve kayıtlı gelirlerinin istenilen kredi için uygun olması gerektiğidir.

Borç Kapatma Kredisi İçin En Uygun Faiz Veren Bankalar

Borç kapatma kredisi almak isteyen kişiler, borçlu oldukları bankanın dışında uygun oranlarla faiz veren bankaları aşağıdaki listeden seçebilir ve buna göre borç kapatma kredi hesaplarını yapabilirler. Buna göre en uygun borç kapatma kredisi faizi veren bankalar şunlardır;

Banka AdıToplam MaliyetFaiz OranıAylık Taksit
CEPTEP18.920 TL%1,99315 TL
QNB Finansbank19,235 TL%2,04320 TL
Türkiye İş Bankası20,088 TL%2,20334 TL
Burgan Bank20.306 TL%2,25338 TL
Akbank21,177 TL%2,40352 TL

Yukarıda verilen faiz oranları 10.000 TL değerindeki borç kapatma kredisinin 60 ay vade ile bankalar tarafından müşterilere sunulan oranlarıdır. Buna göre yukarıdaki tablo incelenerek kişiler diledikleri bankadan borç kapatma kredisini uygun faiz oranlarıyla alabilirler.

Kredi borcunuzu hangi bankalar daha kolay yapılandırmak için Borcundan Dolayı Kredi Yapılandırma Yapan Bankalar 2020 yazımızdan bilgi sahibi olabilirsiniz.

[benzeryazi]

Kredi Borçlarından Dolayı Banka Hesapları ile Maaş Hesabına Haciz Gelir Mi?

Zamanında kredi ödemelerini yapmayan kişilerin, yasal işlem başlatılması durumundan dolayı banka hesaplarına haciz koyulabilmektedir. Ancak hakkında yasal işlem başlatılmış olan kişilerin bilmesi gereken en önemli durum, maaşlarının sadece %25’ine haciz geleceğidir. Banka hiçbir zaman kredi borçları için kişilerin maaşlarının %100’üne el koymamaktadır.  Ayrıca kişilerin yasal işlem süreci içerinde yaşadıkları haciz durumları için ilgili kurum ya da kişilere maaş hesaplarının hangisi olduğu ile ilgili bilgi vermeleri gerektiğidir.

Kredi Borcunun Ödenmemesi Durumunda Konuta ya da Eşyalara Haciz Gelir Mi?

Bankadan alınan borçların ödenmemesi halinde, banka kendi üzerindeki inisiyatifini kullanarak kişiye ait olan tüm taşınmazlar ile araçlar üzerinde haciz işlemi başlatabilmektedir. Banka sadece kişilerin temel yaşamını sağlayacak kadar ki eşyalara haciz koyma hakkına sahip değildir. Bunların haricinde eğer evde birden fazla TV varsa sadece bir tanesini hane halkına bırakacak şekilde haciz işlemini gerçekleştirebilmektedir. Bunun haricinde evde olan kıymetli antika değerli taş veya madeni süs eşyaları gibi eşyalara banka haciz koyabilmektedir.

Kredi Borcuna Sahip Olan Kişi Eğer Ailesi ile Yaşıyorsa Aile Mallarına Haciz Gelir

Mi?

Banka üzerinde borcu bulunan kişinin kendi adına kayıtlı olmayan hiçbir eşya için ya da taşınmaz için banka haciz işlemini gerçekleştirememektedir. Yanı eğer kişi ailesinin yanında yaşıyorsa kişinin sahip olmuş olduğu banka borcundan dolayı kendi üzerinde olmayan aile konutu veya eşyaları için haciz işlemi gerçekleştirilmemektedir.

Kredi Borcu Ne Zaman Varlık Yönetim Şirketlerine Devredilir?

Bankalar kredi borcunu ödemeyen kişilerin kredi borçlarını eğer belirli bir süre içerisinde tahsil edemezlerse BDDK’da lisanslı olarak faaliyet gösteren varlık yönetim şirketlerine devreder. Bu süreçten sonra kişiler artık banka ile değil borçların devredildiği varlık yönetim şirketleri ile muhatap olmaktadırlar. Kredi borçlarının varlık yönetim şirketlerine devir durumu genellikle 1 ya da 2 yıl olmaktadır.

Yorumlar

  1. EMRAH GÖKÇAY dedi ki:

    MERHABA BEN ADİ EMRAH İŞİTME ENGELİ OLDU ANKARA CEP TEL 0 543 432 0 574 MESAJ ULAŞTİR OLAN BİLGİ TAMAM TEŞEKKÜR

    SAYGİ
    BANK DİĞER KREDİ KART VE KREDİ GEÇİKME TAKİP OYNAMAK NE DİYORUMLAR GİZLİNİZLERİM EDİLEMEMLER BİLGİ TAMAM
    BANK DİĞER TC NUMARA 11236265668 KREDİ KART VE KREDİ ONAY ALDİ ZATEN MERAK İYİ OL ANLAMLAR BİLGİ TAMAM TEŞEKKÜR

    KENDİ İYİ BAK
    SEVER KAYDET SELAM OL

    EPOSTA ADRES GOKCAYEMRAH@OUTLOOK.COM
    İNTERNET SİTE http://WWW.FACEBOOK.COM/EMRAHGOKCAYİS BAGLA BAK MERAK OL CEVAPLARİM OL