Kredi Notu Hesaplama ve Sorgulama
Kredi notu hesaplama ve sorgulama işlemini nereden, nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız kredi notuyla alakalı bilgi sunan siteleri, kredi notu aralıklarını, sorgulama işlemleri detaylarını yazımızdan okuyabilirsiniz.
Kredi notu sorgulaması, kişilerin banka kredilerine başvururken yapmaları gereken oldukça önemli sorgulamalardır. Bunun sebebi kişilerin banka kredi başvuruların kredi notlarına göre değerlendirilmesinden kaynaklanır. Bu yüzden kredi hesaplaması yapan kişiler aynı zamanda kredi notu sorgulamalarını da yapmak zorundadırlar.
Kredi Notu Nedir?
Kredi notları, kredi almak isteyen kişilerin kredi başvurusu yaptıklarında tüm bankaların değerlendirmeye aldığı referans notlarıdır. Kredi notlarının düşük ya da yüksek olması kişilerin banka tarafından verilecek kredi cevaplarına oldukça etki eden bir faktördür.
Kredi Notu Hesaplaması
Kredi notları hesaplaması, banka üzerinde kredi başvurusu yapan kişilerin, geçmiş tüm kredi ve kredi kartı bilgileri göz önünde bulundurularak 0 ile 1400 arasında almış oldukları puanlardır. Verilen bu puanların kişilerin bankaya ait olan borçlarını düzenli bir şekilde ödeyip ödemediklerine ve kişinin banka üzerindeki iyi hal durumuna göre değişmektedir. Kişiler eğer bankadan almış olduğu krediyi zamanında ödüyorsa bu durum kişiye ait kredi notunun yüksek olmasına sebep olur. Ancak geçmişte eğer kişinin bankaya ait bir borcu varsa ya da almış olduğu borcu ödememişse bu durum kişinin banka üzerinde kredi notunun düşük olmasına neden olacaktır.Notunuzu nasıl yükselteceğiniz konusuna geçmeden önce Kredi Notunu Etkileyen Faktörleri de okumanızı tavsiye ederiz.
Kredi Notu Yükseltme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kredi yükseltme işlemleri, bankalarda kredi notu düşük olan kişilerin yapmış olduğu işlemlerdir. Bankalardan kredi alırken oldukça önemli olan ve kişilerin kredi değerlendirmeleri yapılırken en fazla dikkate alınan kriterlerden bir tanesi kredi notlarıdır. Bu denli önemli olan bu puanların düşmesi durumunda kişiler banka üzerinden kredi alırken oldukça zorlanır ya da kredilerine olumsuz cevap alırlar. Kredi notu düşük olan kişilerin yapmaları gereken tek şey kredi notlarını yükseltmektir. Ancak herkesin düşündüğü gibi kredi notu yükseltme işlemi yapılırken ekstra bir çabaya girişmeye gerek olmadığıdır.
Öncelikle kredi notunu yükseltmek isteyen kişiler banka üzerinde mevcut olan tüm borçlarını geri ödemelidirler. Vaktinde ödenen borçlar, kişilerin banka üzerinde mevcut düşük olan kredi notlarını yükseltecektir. Bunun yanı sıra kişilerin bankaya ait kredi kartı edinerek bu kredi kartının ekstrelerini düzenli olarak ödemeleri de kişilerin kredi notlarına büyük oranda etki edecek olan faktördür. Verilen bu yollar göz önünde bulundurularak kredi yükseltme işlemi aslında sizin bankanın üstündeki güveninizi arttırmayla yakından alakalı olan bir durumdur. Bankanın sizin aldığınız kredileri vaktinde ödeyeceğinize dair itimadı artarsa, kredi notlarınızın da artması muhtemeldir.
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
Kredi notu hesaplama işlemleri pek çok bankanın bünyesinde yer alan online işlemler sitemi ile oldukça kolay bir şekilde hesaplanmaktadır. Bunun için herhangi bir bankanın kredi hesaplama işlemlerine girerek resmi internet siteleri üzerinden kredi notu hesaplamalarını yapabileceğinizdir.
Kredi Notu Puanları
Kredi notu puanları, kişilerin banka üzerinde yer alan güven puanları olarak nitelendirilmektedir aslında. Siz eğer banka üzerinden almış olduğunuz bir krediyi ya da kredi kartına ait borcu vaktinde öderseniz, kredi puanlarınız yükselir yani bankanın size olan güveni artar. Bu yüzden kredi notu puanlamaları kişiler için pek çok açıdan önem arz eder.
Kredi Notu Puan Türleri Nelerdir?
Kişilerin kredi almalarında oldukça büyük bir rol oynaya kredi puan türleri tüm bankalarda aynı yöntemle hesaplanmakta ve kategorilendirilmektedir. Buna göre banka üzerinde kişilerin sahip olduğu kredi notu puan türleri;
- 0-500: kredi notu en düşük olan kişilerin almış oldukları puan türleridir. Bu kişiler banka üzerinden kredi alırken oldukça problem yaşarlar.
- 500-800: kredi notu risk grubu içinde değerlendirilen gruptur. Bu grupta yer ala kişilerin kredi başvuruları taleplerine dikkatli olarak yaklaşılır ve kredi için kişilerden ipotek ya da kefil gösterme ile ancak kredi alabilirler. Fakat bankanın yine de kendi inisiyatifini kullanarak kredi vermeme durumu bulunmaktadır.
- 800-1100: bu grup 500-800 arası kredi grubuna nazara bir çıta daha avantajlı olan gruplardır. Bu gruplar genellikle kredi alması muhtemel olan az riskli gruplar olarak banka tarafından nitelendirilmektedir.
- 1100-1400: bu puan aralığında olan kişiler, genellikle bankadan almış olduğu borçları zamanında ödeyen ve kredi notu iyi olan kişilerdir. Bankalar üzerinden kredi almada fazla sorun yaşamazlar.
- 1400 ve üzeri: en yüksek kredi gruplarıdır. Tüm bankalardan kredi kullanabilen ve düşük faiz ile kredi kullanabilen kişilerden oluşur. Bu kişiler bankalara kredi başvurusunda bulunduklarında herhangi bir sorun yaşamadan diledikleri kredileri alabilirler.
Findeks Üzerinden Kredi Notu Sorgulama
Kredi notlarının sorgulanmasına olanak tanıyan findeks, ülkemizde yer alan 9 ayrı bankanın ortaklığı ile kurulmuş bir kuruluştur. Kredi Kayıt Bürosu öncülüğünde yer alan bu kuruluş genellikle bireylere ve gerçek sektöre göre tasarlanmış olan yeni finansal hizmet platformu olarak hizmet verir. Findeks üzerinden kişilerin ulaşabileceği hizmetler ise şunlardır;
- Findeks kredi notu,
- Risk raporları,
- Not danışmanım,
- Çek endeksi,
- Çek raporları,
- Takipçi,
Gibi kişilerin hayatını kolaylaştıracak hizmetleri müşterilerine sunar.
Findeks Üzerinden Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Findeks kredi notları, bankalardan kredi kullanan kişiler için oldukça önemli olan ve kişilerin başka bir zaman kredi başvurusunda bulunduğunda başvurularının olumlu olarak değerlendirilmesinde yardımcı bir etmendir. Findeks üzerinden alınacak olan kredi notu ile kredi başvurusu daha kolay hale gelir. Genellikle bir nevi risk raporlarını özeti olarak hazırlansa da temel amacı kredi alacak olan kişilere yönelik değerlendirme sürecini hızlandıran bir etken olmasıdır. Findeks üzerinden kredi notu öğrenmek isteyen kişiler;
- https://www.findeks.com/bireysel/paketler internet adresine tıklar,
- Gelen sayfa da bireysel ya da ticari kısımlarından birisini seçer,
- Sonrasında gereken bilgileri sisteme girdikten sonra kredi notlarına ait findeks raporlarını alabilirler.
Findeks Raporu Alırken Ne Kadar Ücret Ödenir?
Findeks üzerinden kredi notu sorgulaması ücretleri, findeksi yeni kullanan kişiler için ilk olarak parasız hizmet vermektedir. Bir defaya mahsus olarak kişiler findeks raporlarını kolayca sistem üzerinden ücretsiz alabilirler. Daha sonrasında oluşturulacak findeks raporları için kişiler ücret ödemek durumundadırlar. Findeks’e üye olmak ücretsizdir. Ancak Findeks üyelik paketlerinden birisini seçerek findeks avantajlı paketlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Müşterilerin hizmetine sunulan Findeks paketleri şunlardır;
- Findeks klasik,
- Findeks gold takipçi,
- Findeks gold danışmanlık,
- Findeks Premium,
Paketlerinden kişiler kendilerine en uygun paketi seçerek findeksin sunmuş olduğu avantajlardan yararlanabilirler. Findeks hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen kişiler 444 45 42 telefon numarasını arayarak gerekli desteği rahatlıkla alabilirler. Findeks’e ayrıca kişiler Google Play ve App Store üzerinde yer alan uygulamalardan da rahatlıkla ulaşabilmektedirler. Yukarıda verilen paketler Findeks bireysel raporu oluşturmak isteyen kişilerin ödemesi gereken miktardır.
Findeks Raporu Ticari Paketleri
Findeks ticari raporlarını oluşturmak isteyen ticari kayıtlı müşteriler, findeksin kendilerine sunmuş olduğu paket avantajlarından oldukça uygun fiyatlarda faydalanmaktadır. Buna göre findeks ticari paketleri şunlardır;
- Yılda 100 not paketi,
- Yılda 10 rapor paketi,
- Yılda 25 rapor paketi,
- Yılda 50 rapor paketi,
- Yılda 100 rapor paketi,
- Yılda 500 rapor paketi,
- Yılda 1000 rapor paketi,
- Yılda 5000 rapor paketi,
- Yılda 10.000 rapor paketi,
- 10 kare kodlu çek raporu,
- 50 kare kodlu çek raporu,
- 100 kare kodlu çek raporu,
- 250 kare kodlu çek raporu,
- 1000 kare kodlu çek raporu,