ref: refs/heads/v3.0

SGK Engelli Rapor Sorgulama

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye Cumhuriyetinde 10 milyon civarında engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Doğuştan engelli olunabildiği gibi çeşitli sebeplerden ötürü sonradan da engelli olunabilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın hissiyatlarını düzenlemek ve kendilerini toplumumuzun bir parçası olduğu gerçeğinden uzaklaştırmamaları adına devletimiz engelli raporu alan vatandaşlarımıza iş imkânı sundurmak üzere çeşitli projeler üretmektedir. Şimdilik e-devlet aracılığıyla engelli raporu sorgulama işlemi […]

SGK Engelli Rapor Sorgulama
08.04.2019
A+
A-

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye Cumhuriyetinde 10 milyon civarında engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Doğuştan engelli olunabildiği gibi çeşitli sebeplerden ötürü sonradan da engelli olunabilmektedir.

Engelli vatandaşlarımızın hissiyatlarını düzenlemek ve kendilerini toplumumuzun bir parçası olduğu gerçeğinden uzaklaştırmamaları adına devletimiz engelli raporu alan vatandaşlarımıza iş imkânı sundurmak üzere çeşitli projeler üretmektedir. Şimdilik e-devlet aracılığıyla engelli raporu sorgulama işlemi yapılamamaktadır. Bu sorgular için devlet kurumlarına müracaat edilmesi gerekmektedir. Fakat son dönemlerde bu eksikliğin giderilmesi adına çalışmalar hızla devam etmektedir bu doğrultuda ilk adım olarak bu hizmet Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sorumluluğuna verilmiştir.

Engelli Raporu Alma ve Gerekli Evraklar

Engelli vatandaşlarımıza sağlanan hizmetlerden faydalanabilmek için engelli raporunu almanız gerekmektedir. Günümüzde bu işlem devletin yetkilendirdiği sağlık kuruluş ve kurumları aracılığıyla verilmektedir. Engelli olarak vasıflandırılabilmek adına %40 derecesinde bir engellilik durumu oluşmuş olması gerekmektedir.

Gerekli Evraklar

  • Başvuru dilekçesi: Rapor için başvurulan hastaneden temin edilebileceği gibi isteyenler internet üzerinden de alabilir.
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.
  • 5 adet vesikalık fotoğraf. Normal şartlarda Engelli raporu için 2 adet vesikalık fotoğraf yetmektedir fakat bazı hastanelerin fazla fotoğraf istemesi sebebiyle yanınızda fazladan fotoğraf götürmeniz önerilir.

Heyet tarafından oluşturulan heyet raporu muayene belgesi üniversite hastaneleri yanı sıra devlet hastaneleri tarafından da düzenlenmektedir. Başhekim imzası olmayan raporlar geçersizdir. Tüm işlemleriniz bittikten sonra engelli raporu sorgulama kısmına geçebilirsiniz.

Engelli Raporu Sorgulanması

SGK kendi sistemi aracılığıyla e-devlet engelli raporu sorgulamasının yapılış şeklini anlatmıştır. Bunun için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve şifrenin bilinmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra

  • Nüfusa kayıtlı olunan il
  • Cilt no
  • Doğum yılı
  • Güvenlik kodu

Bilgilerinin doğru bir şekilde eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir. Yabancı uyrukluların ise

  • İkamet tezkere numarası
  • Doğum yılı
  • Güvenlik kodu

Bilgileriyle sisteme giriş yapması gerekmektedir. Bilgilerin doğruluğu kontrol edildikten ve tüm alanların doldurulmasından sonra bilgileri sorgula butonuna tıklanır ve engelli raporu bilgilerini sorgulama işlemi yapılır.

Sürekli Engelli Rapor Yenilenir Mi?

2018 yılında elde edilen verilerine göre Türkiye’nin Nüfusu 80 milyon sınırını hayli aşmış olarak görünüyor.  Bu durum son derece genç, dinamik ve oldukça kalabalık nüfusun 10 milyondan fazla bir kısmını engelli vatandaşlardan oluştuğunu da gün yüzüne çıkartıyor.  Ülkemiz nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 12’lik bir kısmı, ister mental, ister fiziksel, isterse de sonradan kazanılmış bir engel sahibidir. Bu bağlamda yüzde 12 gerçekten oldukça yüksek bir oran ve hemen herkesin yakın çevresinde, akrabalarının içinde ya da ailesinde en az bir kişinin engelli olduğu anlamına geliyor.

Engelli kişilerin yaşam kalitesinde, sosyal yaşama dâhil olma noktasında çok büyük problemler ile genellikle karşı karşıya kalıyor ve ne yazık ki bu durum engelli vatandaşların hayatını daha da zorlaştırıyor.  Mevcut herhangi bir engeli olmayan vatandaşların günlük hayatta yaptığı oldukça sıradan kimi eylemler, engelli kişiler için çok büyük bir sorun teşkil edebiliyor. Engelli kişilerin karşı karşıya olduğu bazı zorlukların hafifletilmesi, sosyal yaşantıya azami oranda dâhil edilebilmesi için devlet de bazı önlemler alıyor. Bu sebeple engelli vatandaşlarımıza, sosyal devlet olmanın gereği ve anayasal vazife dâhilinde devlet tarafından kimi haklar ve ayrıcalıklar sağlanıyor. Devlet tarafından sağlanan bu hak ve ayrıcalıklardan faydalanabilmenin ilk koşulu ise gerekli kurumlar tarafından yetkilendirilmiş hastanelerce verilen özürlü raporu sahibi olmak gerekir.

Engelli kişiler ve engelli yakınlarınca en çok merak edilen konulardan bir de engelli bireylere verilen özürlü raporlarının sürekli yenilenip yenilenemeyeceğidir. Sağlık kurul rapor yönetmeliğine kapsamında sürekli engelli raporu sahibi olanların hiçbir koşul ve zamanla engelli raporunu yenilemesine gerek bulunmamaktadır. Engelli vatandaşların gitmiş olduğu herhangi bir yerde bu yönde bir istek ya da talep olması halinde raporlarının sürekli olduğunu ve hiçbir yenileme yapılmasına gerek olmadığını belirtmeleri gereklidir. Bu durumun belirtilmesi halinde gidilen yerlerde engelli vatandaşlardan hiçbir koşulda rapor yenilemesi istenmeyecek ve bu vatandaşların işlemlerini halletmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda engelli vatandaşların gerekli bilgiye sahip olmaları gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.