Tohum alma kredisi
Tohum almak için kredi desteği gerekiyorsa çiftçiler için fidan, fide ve tohum destek kredisi şartlarını, faiz oranlarını ve vade seçeneklerini yazımızdan detaylıca inceleyebilir, bilgi alabilirsiniz.
Tohum kredisi geçtiğimiz yıllarda tarımda kaliteli tohumun yaygınlaşması ve sağlıklı ekinlerin büyümesi adına verilmeye başlanmış ve TÜİK rakamlarına göre ekinler arasındaki çürüme ve hastalık gibi vakaları %16 oranında azaltmayı başarmış bir yardımdır. Bunun nedeni bu tohum desteklerinde yalnızca sertifikalı tohum ve fidelerin verilmesi ve bunların uzmanlarca kontrol edilmesidir. Sertifikalı tohum ve fideler ise hastalıksız olduklarından ve genetikleriyle oynanmamış olduğundan kaliteli bir hasadı garantilemektedirler. Tohum alma kredisi Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sağlanmaktadır. Bunun yanında:
- Kuveyttürk,
- Denizbank,
- İş Bankası gibi bankalar da tohum kredileri sağlamaktadır.
Ziraat Bankası Tohum Kredisi
Ziraat tohum kredisi sertifikalı bitki yetiştirmek isteyen ancak sermaye sıkıntısı çeken çiftçilere verilmektedir. Tohum desteğinin yanında Ziraat Bankası ıslah ve sera masrafları, hasat ve işleme masrafları, iklimlendirme sistemlerinden kaynaklanan masraflar dahil pek çok tarım masrafı için çiftçilere destek vermektedir. Devlet tarafından yetkilendirilmiş tohumculuk işletmeleri de hem tohumculuk sürecinde hem de tohum üretimi üzerine yapılan AR-GE çalışmalarında Ziraat Bankası desteklerinden yararlanabilmektedirler. Bunun yanında Ziraat Çiftçi Kart sayesinde de çiftçiler tohum ve fide alımı için özel imkanlardan yararlanarak destek alabilmektedirler.
Ziraat Bankası Tohum Kredisi Şartlar Ve Gerekli Belgeler
Ziraat tohum kredisinden yararlanmak için:
- Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen sertifika sistemine uygun olarak yurtiçinde fide veya fidan üretimi yapmak,
- Tohum üretimi merkezlerinde doku kültüründe tohum üretimi yapmak
- Sebze ve tohum sertifikasına sahip olmak,
- Meyve üretimi yapıyor olmak. Özellikle yerli çilek, portakal ve muz üretimi daha çok desteklenmektedir.
- Bakliyat üretimi yapmak şartlarından birini veya birkaçını yerine getirmek gerekmektedir.
Başvuruda bulunmak için banka tarafından uygun görülen tek yol şubelerden başvuru yapmaktır. Şubelere gidildikten sonra çiftçiden istenecek belgeler:
- Kimlik kartı,
- ÇKS üyelik belgesi,
- Üzerinde ipotek olan herhangi bir gayrimenkul varsa ona ait tapu,
- Son üç aya ait gelir bilançosu şeklindedir. Bazı durumlarda maaş bordrolu bir çalışanı kefil göstermek gerekebilir. Eğer çiftçi tarım kooperatiflerine üyeyse kefile ihtiyacı olmayacaktır.
ÇKS üyeliği yapılmamışsa ekilen arazinin bulunduğu bölgedeki Tarım İl/İlçe Müdürlükleri’ne giderek başvuru işlemi gerçekleştirilebilir.
Tarım Kredi Kooperatiflerinden Tohum Desteği Almak
Tarım kredi kooperatifleri, bankalardan kredi kullanmak istemeyen veya kredi notu düşük olduğu için kredi kullanamayan çiftçilere tohum, fide, hayvancılık, tarımsal tesis kurulumu gibi alanlarda kredi ve destek sağlamaktadır. 50.000TL’Ye varan bu kredilerden faydalanmak için çiftçi, bölgesinde faaliyet gösteren kredi kooperatifine üye olmalıdır. Kooperatife ortak yani üye olmak için, kooperatif sözleşmesinde yer alan tüm hükümlerin kabul edildiğini belirten bir belge ile kooperatife ait yönetim kuruluna gidilmelidir. Tarım kredi kooperatiflerine üye olmak için kişide aranan şartlar:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Kooperatifin faaliyet bölgesinde 1 yıl veya daha fazla süredir ikamet ediyor olmak,
- Kooperatif ana sözleşmesinin tüm hak ve ödevleri ile birlikte kabul edilmesi,
- Ortaklıkta taahhüt edilen sermayenin dörtte birini peşin olarak ödemek,
- Aynı bölgedeki başka bir kooperatife üye olmamak şeklindedir.
Tarım kredi kooperatifleri tarafından kimyasal gübre, böcek ilaçları, akaryakıt, hayvan yemi ve bakım masrafları gibi masraflar da karşılanmakta ve verilen kredilerde 1 yıl vade tanınmaktadır. Kısa vadeli işletme kredilerinin de verildiği kooperatiflerde vade sonunda vade farkı alınmamaktadır.
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sağlanan kredilerde 1 yıla kadarki kredilerde %8, daha uzun süreli kredilerde %10 faiz uygulanır. Kredi 20.000TL’yi geçiyorsa gayrimenkul ipoteği istenir ve 40.000TL’yi geçiyorsa kredinin iki katı kadar teminat istenir. Bunun dışında tohum alma kredisi için ortak veya kefil istenmesi de mümkündür ve bu, çiftçinin kredi notu ile kredinin büyüklüğüne bağlı bir durumdur.
[benzeryazi pid=7950]
Devlet Tarafından Hangi Tohuma Ne Kadar Ödeme Yapılır?
Devlet tohum desteği, her tür bitki için TİGEM tarafından belirlenmiş bir miktarda ve dekar başına yapılmaktadır. Dekar başına yapılan bu ödeme tohumun tamamen karşılanması şeklinde olmayıp yalnızca bir destek ödemesidir. Buna göre çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 6TL ödenir. Çeltik, yonca, buğday, yer fıstığı için 8TL destek verilir. Susam, kanola, aspir, fiğ için 4TL’lik bir yardım yapılır. Kuru fasulye, mercimek, nohut, soya için yapılan yardım 10TL’dir. En çok yardım ise patates için yapılmaktadır ve patates ekimi için dekar başına yapılan yardım 40TL’dir.
Bunun yanında TİGEM’e başvurarak bayilik almak ve sertifikalı tohum satmak da mümkündür. Bu yola başvuran çiftçiler yardım ile aldıkları sertifikalı tohumlarla yetiştirdikleri üründen elde ettikleri tohumu satarak hem daha fazla gelir elde etmekte hem de %25 daha fazla hasat yapmaktadırlar. Bayilik başvurusu için aranan şartlar TİGEM resmi sitesinden öğrenilebilir.
İş Bankasından Tohum Kredisi Nasıl Alınır?
İş bankası kredisi seracılık, gübre, böcek ilacı, akaryakıt gibi masrafların yanında tohum alımı için de verilmektedir. Özellikle muz yetiştiricilerine yoğun destek sağlayan İş Bankası 1-36 ay arasında değişen vadelerle çiftçilere uygun krediler sunmaktadır. İş Bankası tohum kredisi başvurusu İş Bankası şubeleri ziyaret edilerek kolayca yapılabilir.
Denizbank’tan Tohum Kredisi Nasıl Alınır?
Denizbank tohum kredisi çiftçilere son yıllarda yapılan yardımlar arasında en avantajlı desteklerdendir. Fide, fidan tohum alma ve sulama masrafları için kredi veren Denizbank, bu krediden yararlanmak için ÇKS kayıt belgesine sahip olmayı yeterli görmektedir. Tohum alma kredisi dışında bankanın bir ürünü olan Tarım Kart sayesinde çiftçiler, düzenlenen kampanyalar sayesinde pek çok ihtiyaçlarını da karşılayabilmektedirler. Denizbank şubelerine yapılacak başvurudan sonra onay sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda tohum alım kredisinden faydalanılabilir.
Kuveyttürk Tohum Kredisi Ve Tohum Kart
Kuveyttürk tohum kredisi almak için Denizbank gibi ÇKS’ye kayıt olunması şartını koşmaktadır. Kuveyttürk, çiftçiler için çıkardığı Tohum Kart ile tohum alımını hiç olmadığı kadar kolay hale getirmiştir. Tohum kart ile tohum alımının yanında hammadde alımı, ilaç ve akaryakıt giderleri dahil pek çok gideri taksitler halinde ve vade ile ödemek mümkündür. Aidatı olmayan ve çiftçiye çok büyük kolaylıklar sağlayan kartı almak için en yakın Kuveyttürk şubesine gidilmesi yeterlidir.
Sertifikalı Fidan Kullanım Desteği
Sertifikalı fidan desteği Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından verilmektedir ve tarımda kaliteyi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sertifikalı fidan basitçe, hastalık veya genetik bozukluk taşımadığı uzmanlar tarafından onaylanmış ve birkaç nesildir takip edilmekte olan fidandır. Standart ve sertifikalı fidan desteği dekar başına verilmektedir ve desteklenen fidanlar arasında yonca, yer fıstığı, baklagiller, arpa, buğday, aspir, kanola, patates bulunmaktadır. Bu fidanlar arasında dekar başına destekleme miktarı en fazla olan, hayvan besleme için yetiştirilen yoncadır ve dekar başına destekleme ücreti 30TL’dir. En az desteklenen ise dekar başına 4TL verilen susamdır.
Sertifikalı veya sertifikasız fidan desteğinden yararlanmak için doldurulması gereken formlara http://www.tarimorman.gov.tr adresine gidilerek ulaşılabilir. Başvurular il/ilçe tarım müdürlüklerine yapılmaktadır ve formda istenen bilgiler:
- T.C. kimlik numarası,
- Adres,
- Ad ve soy ad şeklindedir.
Tohum alma kredisi başvurusu sırasında bunların yanında başvuru formuna fidan satış faturası, taahhütname, bitki muayene raporu, yurtiçi fidan kullanım desteği talep formu eklenmelidir. Fidelerin sertifikalı olmaması durumunda fidenin alındığı yere ait üretici belgesinin fotokopisi de eklenmelidir.