Kredi Kartı Borcunuzu Kanun Gereğince Yapılandırın!
Bir önceki yazımızdan Kredi Kartı Borcu Ödenmemesi Halinde Olacaklar hakkında başınıza gelecekler hakkında bahsetmiştik. Bugün sizlere kanun gereğince nasıl yapılandırmanız konusunda bilgiler paylaşacağız.
Geçmiş olduğumuz günlerde gündeme gelen kredi kartı ve krediler üzerinde yapılan değişikliler devletimizin açıkladığı gibi netleştirilmiştir. Bu kararların içerisinde en çok ilgi gösterilen haber ise Kredi kartı borçlarına 72 ay yapılandırma getirilmiş olmasıdır. Bu kapsamda 27 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanan yönetmeliğine göre, bankalar kredi kartı sahiplerine borçlarını ödeyebilmeleri amacıyla 72 ay (6 yıl) süre ile yapılandırma yapacaklar. Yönetmelik maddesinde durum öyle açıklanmıştır.
Madde 12; Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilir. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir.”
Yukarıda görüldüğü gibi, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik 2. maddesi herkes tarafından farklı yorumlanabilse de burada anlatılan durum, bankaların kredi kartlarına borcu bulunanlar mevcut borç bakiyeleri kart sahiplerinin talebi ile en çok 72 ay süre ile taksitlendirilebilir. Bu taksitlendirme sonucunda ortaya çıkacak olan her aya ilişkin düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir. Buradan şu çıkartılıyor;
- Kart hamilleri kredi kartlarını kullanmaya devam edecekler ve yeni kullanıma bağlı asgari ödeme tutarlarının üzerine bu tutar ilave edilecek. Yani bu ay ki kredi kartı borcunuza 400 TL. asgari ödeme tutarınız var ise, yapılandırmadan doğan borcun örneğin 7200 TL. toplam borç / 72 ay = 100 TL. ilave edilerek aylık asgari ödeme tutarınız 500 TL. olacaktır.
- Bankanın borcu yapılandırması gibi bir mecburiyeti söz konusu değildir. Yönetmelik maddesinde taksitlendirilebilir kelimesi mecburiyet getirmemiştir.
- 72 ay süresi banka tarafından yapılabilecek maksimum taksitlendirme süresidir. Banka isterse 12 ay taksitlendirme yapabilir.
- 1-2 ve 3. maddeler yenikrediler.com sitemizce yapılan değerlendirme olup, herhangi bir hukuki geçerliliği yoktur.
Kredi kartı borçlarına 72 ay yapılandırma yönetmeliği
Kredi kartı kullanan bir çok vatandaşımız sıkıntı yaşamakta ve bir çoğu da maddi durumların kötüleşmesi üzerine borçlarını zamanında ödeyememektedirler. Bu durum da görülen sıkıntı giderek artış göstermeye başlamışken 17,5 milyar liralık borç sahibi yapılandırmayı beklemeye başlamıştır. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırımdan gelen açıklama ile bu durum kesin hale gelmiştir. Başbakanımız Ekonomi koordinasyon kurulu toplantısının ardından şöyle bir konuşma yapmıştır. Kredi kartı kullanan bir çok vatandaşımız kart borçları yüzünden sıkıntıya düşmüştür. Eğer yönetmelik uygulanırsa, tüm vatandaşlar kredi kartı borçlarını (icralık olsun olmasın, ödenmemiş olsun olmasın) 72 aylık süre ile yapılandırabilirler.
[benzeryazi pid=5331]
Kredi kartı borçları nasıl yapılandırılır?
Sayın Başbakanımızın yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda kredi kartı borçlarına 72 ay vade ile yapılandırma geldiği kesinleştirilmiştir. Bu yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın borçlu olduğu bankalar ile görüşme yapması gerekmektedir. Borçlu bulunduğunuz bankada bu konu üzerine yetki verilmiş personellere yapılandırmadan yararlanmak istediğinizi söyleyerek yazılı bir dilekçe ile işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Yapılandırma kapsamına giren borçların her ay düzenli olarak bankanın belirtmiş olduğu miktarlar üzerinde ödeme yapılması gerekmektedir. Aksi durumda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Tabi bunun için bankanın talebinizi kabul etmesi gerekiyor.
Ekonomi koordinasyon kurulu toplantısında alınan diğer kararlar nelerdir?
Başbakanımızın da katılımını göstermiş olduğu ekonomi koordinasyon kurulu toplantısında kredi kartlarına 72 ay vade ile yapılandırma karının alınması üzerine vatandaşlarımızın yararına olacak diğer konularda ele alınmıştır. Bu konular ise şu şekilde belirtilmiştir. Vatandaşlarımızın talep ve istekleri üzerine sıkıntı yaşamış olduğu konular hakkında kararlar alınmış ve bu kararlar üzerine açıklamalar yapılmıştır.
Kredi kartlarına yapılan yapılandırmanın ardından, kredi kartı taksitlerinde de artış yapılması söz konusu olmuştu, yani kredi kartı taksitlerinin 9 aydan 12 aya uzatılacağı kararı alınmıştı bunun yanında ihtiyaç kredilerine de yapılandırma getirilerek 72 ay vade düzenlemesi yapılmıştır. Aynı zamanda 36 aylık vade uzatılarak 48 aya çıkarılmıştır, Konut kredilerine gelen düzenlemeler ise şu şekilde konu başlığı olmuştur. Konut kredisinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız için bankalar %80 oranında kredi imkanı sağlayacaklardır. Faiz oranları birin altına düşürülecek ve vergi alınmayacaktır. Daha önceden konut kredisinden yararlanmış olan vatandaşlarımızın vergi kesintisine tabi tutulduğunu biliyoruz ve bunun üzerine vergi kesintisi yaşayan vatandaşlarımızın Tüketici hakem heyeti başkanlığına başvuruda bulunarak kesintiye uğramış
Bankalar kredi kartı borçlarını 72 aya kadar taksitlendirmek zorunda mı?
2008 yılından bu güne kadar, bahse konu yönetmelikte tam 8 defa değişiklik yapıldığı son değişiklikte tarihleri ile birlikte görülmektedir. yenikrediler.com olarak bu değişiklikte ki görüşümüz, Devletin verdiği kararların tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı nitelikte olması gerektiğidir. Eğer bir yönetmelik ile kredi kartı borçlarına yapılandırma yapılıyor ise, yönetmeliğin maddelerinin tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı şekilde yazılmasının daha yerinde olduğu düşüncesindeyiz. Örneğin bankalar tüm kredi kartı sahiplerinin güncel borç tutarlarını talepleri halinde 72 aya kadar taksilendirileceklerdir şeklinde bir madde mevcut olsa idi, tüm bankalar bu yönetmelik gereğince uygulamaya mecburi olurlardı. Ancak taksitlendirilebilir sözcüğü, uygulamanın önünü açık bırakıyor. Yine bankaya 72 ay gibi bir zorunlulukta getirilmemiş.
Qnb Finansbank Kredi Kartı Borcu 72 Ay Yapılandırma
TEB kredi kartı borcu 72 ay yapılandırma taksitlendirme
Kredi kartını verdiklerinde yeni kartlara yapılandırma yapılmıyor işşiz kalsanız yanınızda olucaz kimse demiyor.Sadece senin bu durumunu sömürmek için var bankalar.Bddk diye bir kurum var.Hep bankaların yanında şikayet dilekçesi yazdığında kimse senin maduriyetini çözmek adını birşey yapmadığı gibi aksine seni suçlu duruma düşürüyorlar.
GARANTİ BANKASINDA YAPILANDIRMA FAİZ ORANI 1,99 MESELA 10.000 TL 24 AY TAKSİT 12.674.69 TL AYLIK TAKSİT 528.11 TL ÇOK ÇOK FAZLA
KREDİ KARTI BORÇLARIMI 72 AY YAPILANDIRDIM. ANCAK FAİZİ YÜKSEK.
BDDK Resmi gazetede yayınlayarak bir yasa çıkartıyor ve arkasında durmuyor. Bankalar da bu mevzuatı uygulamıyor, bu hukuksuz durum karşında kamuoyu oluşturmaktan başka çare yok. Kurumların web sitelerine de bu konudaki şikayetlerimizi bildirmeliyiz. Oturup bekleyerek olmayacak bu iş.
bütün bankakalara kiredi kartı borcum mevcut mevlaları yüksek işlerim de bozum kartlarım varlık şirketlerine devrolmuş ben kart aslının üzerinde para istiyorlar ödeme gücüm yok ne yapmam gerekir faizlerini sili yoelarmı acaba
ben ödemek istiyorum 72 taksit yapmak istiyorum ne yapmam gerekir ayrı ayrı varlık şirketlerine devrolmuş borçlar bunlar birleştirelebilirm birleştirilmiyor ise bu 72 taksit yasası ne işe yarar faizleri silinmez ise hiç ödenmez
Guya aylik 0.99 vade farki uygulanacakti tv de sov yaparak anlatiliyodu bankalar ise 1.20 ..1.30 lardan bahsediyo bankalarada zorunluluk getirilmesi gerekiyo
Bazı bankalar takibe girmemiş kiredi kartlarını 72 ay yapılandırma yapmıyor devlet işi bütün kartlar için geçerli diyor bankalar işi zorluyor buna devletimiz bir çare bulması lazım bu millete yazik